Biologisch brood, al eeuwen onverslaanbaar lekker

Wat onderscheidt biologisch brood?

Een brood dat biologisch genoemd kan worden bevat voor minstens 95% ingrediënten van biologische afkomst. Bij de biologische teelt wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of pesticiden. Ook vindt er bij de zaadwinning geen genetische manipulatie plaats. Wat er aan de basisingrediënten van een biologisch brood wordt toegevoegd om smaak of textuur te verbeteren, mag alleen een natuurlijke toevoeging zijn. Dit alles wordt streng gecontroleerd teneinde het EKO keurmerk te mogen dragen en behouden.

Adressen Biologisch brood op Allesduurzaam.nl

 Biologisch brood onderscheidt zich qua uiterlijk nauwelijks van ander brood. Er is echter met biologische grondstoffen gewerkt, een goede keus voor de bewuste consument! Het bevat geen lijst van chemische toevoegingen, zoals bij veel brood uit de supermarkt het geval is. Een blik op het etiket spreekt boekdelen...Qua gezondheid en smaak heeft het een streepje voor op massaproductie-brood: het bestaat uit meel, zout, water... simpel en daardoor krachtig van smaak.

Aan het brood uit de reguliere supermarkt worden diverse voedingsstoffen toegevoegd om het brood zogenaamd gezonder te maken. Wat door veel supermarkten als gezond brood wordt voorgesteld is het vaak niet. Veelal worden allerlei voedingsstoffen toegevoegd. De biologische bakker houdt het simpel en (bio) logisch. Jij ook?

Voor een uitgebreid, specialistisch keuzeaanbod aan biologisch brood kun je bij de natuurvoedingswinkel in uw buurt terecht of op een biologische boerenmarkt. En natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met ingrediënten en je eigen biologisch brood bakken. Sommige molens verkopen biologisch meel dat op de wind is gemalen. Dat betekent een extra stukje duurzaamheid in je consumptiepatroon.

Biologisch brood: desem- of gistbrood?

Desembrood is een gezonde variant op de gewone boterham. Gangbaar brood wordt gebakken met gist. Desembrood wordt bereid zoals in vroegere tijden: op basis van zuurdesem, dat het deeg doet rijzen. Dit zuurdesem bestaat simpelweg uit hetzelfde meel waar het brood van is gemaakt: door er water aan toe te voegen en een paar keer per dag door te roeren komen er luchtbelletjes in en krijgt het rijskracht. Er zijn aanwijzingen dat beter is voor de spijsvertering, omdat het een soort voorvertering van het deeg bewerkstelligt. Als desembrood nieuw voor u is, is het wel wennen aan de typisch zure smaak. Deze zuurtegraad verschilt echter nogal van bakker tot bakker. Vind de lekkere bakkerij-adressen.