Duurzame mode bestaat niet wel

Mode is veel meer dan de vluchtige trends die we elk seizoen zien veranderen. Het is niet alleen wat de nieuwste collectie op de catwalk laat zien, maar ook de stoel waarop je zit of het gordijn dat je kamer gezellig maakt. Toch, als iets vandaag hot is en morgen not, hoe past duurzaamheid dan in dit plaatje?

Duurzame mode: Wat betekent dat eigenlijk?

Bij duurzaamheid denken we vaak aan dingen die lang meegaan en niet schadelijk zijn voor onze planeet of de mensen die ze maken. Precies dit idee is wat duurzame mode probeert te omarmen. Het gaat over kleding die je niet na een paar keer dragen al moet weggooien en die gemaakt is met respect voor het milieu en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Maar het gaat ook over tijdloze stijl. Denk aan de klassiekers in je garderobe die er jaar na jaar nog steeds goed uitzien. Dat is het soort duurzaamheid waar we het over hebben, niet de spullen die je koopt omdat ze nu in zijn, maar volgend seizoen alweer in de vergetelheid raken.

Waarom is duurzame mode een uitdaging?

De mode-industrie staat niet echt bekend om zijn duurzame praktijken. Het draait vaak om snel, goedkoop, en veel. Dat levert problemen op voor onze planeet door het enorme verbruik van water, de vervuiling met chemicaliën, en de berg afval die het produceert.

Daarnaast verdienen de mensen die onze kleding maken vaak niet genoeg om van te leven. Dat moet anders kunnen.

Hoe kunnen we mode duurzamer maken?

Er is hoop! We kunnen beginnen door bewuster te kiezen wat we kopen. Hier zijn wat suggesties:

  • Kwaliteit boven kwantiteit: Liever een paar goede stukken die lang meegaan dan een kast vol met 'wegwerpmode'.
  • Tijdloze klassiekers: Hetzelfde als het punt hierboven alleen dan kwaliteit in de zin van dat het voor altijd in de smaak blijft vallen.
  • Weet waar je kleding vandaan komt: Kies voor merken die transparant zijn over hun productieprocessen en arbeidsomstandigheden.
  • Denk in cirkels: Probeer oude kleding een nieuw leven te geven door te recyclen of te upcyclen.

Mode die goed doet

Duurzame mode gaat niet alleen om minder schade aanrichten, maar ook om positieve verandering teweegbrengen. Door bewust te kiezen, kunnen we helpen de mode-industrie te veranderen naar een die goed is voor mens en milieu.

Dus de volgende keer dat je voor een nieuwe outfit gaat, denk dan even na: is dit een duurzame keuze? Zo ja, dan kun je je nieuwe aanwinst met een gerust hart en een stukje trots dragen, wetende dat je bijdraagt aan een betere wereld.

Een aantal van de webshops die voorkomen in de zoekresultaten betaalt een klein bedrag (percentage van orderbedrag) aan Allesduurzaam wanneer je iets bij de webshop koopt. Je steunt ons zo, maar betaalt evenveel.