Voedsel weggooien is een verspilling in meervoud...

Weggooien van voedsel kost duizenden liters water...

  • Eén kilogram weggegooid voedsel betekent 15.000 liter water verspild: De helft van de wereldwijde voedselproductie gaat verloren, terwijl kostbare liters water zijn gebruikt om gewassen te telen of vee te fokken. Voor de productie van een kilo biefstuk is tussen de 10.000 en 15.000 liter water nodig. Wie een kilo weggooit, zet dus eigenlijk urenlang de kraan open. (Bron: ANP, 22 augustus 2008)
  • Eén kilogram is 1 liter benzine: Verspilling van voedsel is een vorm van energieverspilling. Het produceren, verpakken en vervoeren van voedingsmiddelen kost namelijk energie. Met iedere kilo eten die we weggooien, gooien we een hoeveelheid energie weg die gelijk staat aan één liter benzine.
  • Eén jaar lang voedsel weggooien kost je € 125,00 extra: Gemiddeld gooien we tussen 43 en 60 kilogram voedsel weg, per persoon per jaar. Dat doen niet alleen de buren of uw collega, maar u ook. Dat komt op hetzelfde neer als ongeveer 125 euro zomaar weggooien. Doe de weggooitest van MilieuCentraal

Slim omgaan met voedsel

  1. Kies seizoensgroente van Hollandse bodem
  2. Koop niet meer voedsel in dan je werkelijk nodig hebt
  3. Wees zuinig met dierlijke eiwitten (vlees, kaas, vis)
  4. Koop zoveel mogelijk planten als voedsel (groente en fruit)
  5. Kies liever geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig
  6. Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig
  7. Kook precies de hoeveelheid die je nodig hebt 
  8. Koop milieuvriendelijk geteelde producten
  9. Mijd zoveel mogelijk verpakte producten die beweren 'goed voor de gezondheid' te zijn

Alles over Slim Kopen en Slim Bewaren van voedsel

Download de Verswijzer van het Voedingscentrum

Webredacteur: Christa Smits