Global Soil Week van start gegaan

Vandaag, maandag 28 oktober, start de tweede internationale Global Soil Week, Deze week is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van het immense bodemprobleem waar we als mensheid mee te maken hebben. Elke minuut verliezen we 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond. Als we onze grond niet beschermen, krijgen we in de nabije toekomst een enorm probleem.


 Bodems sterk verarmd

Als we de basis van onze voedselproductie en onze ecosystemen - dat is de grond - niet beschermen, krijgen we in de nabije toekomst een enorm probleem', zegt Alexander Müller, Assistant Director-General van de FAO. Publicaties van de VN en de Europese Commissie geven aan dat elke minuut het equivalent van 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren gaat, voornamelijk ten gevolge van niet-duurzame  landbouwmethoden. Als gevolg daarvan verliezen we als mensheid 10 miljoen hectare vruchtbare grond per jaar. Inmiddels is ¼ van alle bodems wereldwijd sterk verarmd, volgens wetenschappers.

Global Soil Week

Vandaag is in Berlijn de Tweede Global Soil Week van start gegaan waarin internationle wetenschappers bijeenkomen om de toestand van onze bodem te bespreken. De Global Soil Week is een onderdeel van de Save Our soils campagne die loopt van december 2012 tot december 2017, het Internationale Jaar van de Bodem. De campagne wijst op biologische landbouw als een belangrijke "soilution" en moedigt consumenten aan om biologisch eten te kopen en actief te worden als stadslandbouwer of "guerilla farmer".

Rol van de consument

Volkert Engelsman, oprichter van Nature & More en initiator van de Save Our Soils campagne, legt uit waarom de campagne zich vooral richt op consumenten en niet zozeer op grote instellingen: 'Consumentenbeslissingen kunnen de wereld veranderen. Elke keer als je geld uitgeeft, breng je een stem uit op de wereld waar je naar streeft. Levende bodems zijn niet alleen de basis van onze voedselproductie, maar van onze beschaving in het algemeen. De toestand van onze bodems heeft invloed op alle andere aspecten van duurzaamheid: klimaatverandering, ziekten en plagen in de landbouw, de voedingswaarde van ons eten en nog veel meer.

Livestream

Alle debatten zijn hier live te volgen en ga voor meer achtergrondinforrnmatie naar globalsoilweek.org