zonne-energie uit volksttuin wint P-nuts award

 Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de P-Nuts Awards heeft Zoneco de P-Nuts publieksprijs 2011 gewonnen voor haar plan “De energietuin van Ruud Koornstra”. Zoneco oprichter Frans Wieringa ontving de belangrijke prijs vandaag uit handen van oud SER voorzitter Herman Wijffels.

De P-Nuts Awards is dé vak- en publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt en heeft als doel het lokaal opwekken van duurzame energie te bevorderen, de professionaliteit te stimuleren en de waardering voor de initiatiefnemers te uiten.

In de afgelopen maanden werden burgers en instanties opgeroepen zich in te schrijven voor één van de zeven categorieën. Voor de Publieksprijs waren er 40 inschrijvingen en meer dan 3000 stemmen met als winnaar Zoneco.

Zoneco ontving de prijs voor haar plan, gesteund door duurzame ondernemer Ruud Koornstra, om in de gemeente Lochem consumenten de eigen zonne-energie op te laten wekken in ‘energie(volks)tuinen’ en hiermee 4MW aan zonnestroom te produceren. Zo worden ongeveer 1200 huishoudens in staat gesteld om op een duurzame manier elektriciteit af te nemen. De energietuin staat gepland in juni 2011.

Over Zoneco

Zoneco Energy BV wil met grootschalige installatie van zonnecollectoren het mogelijk maken voor klanten om zelf energie op te wekken. Momenteel wordt er in de Tweede Kamer gewerkt aan een wetsvoorstel dat zelflevering ook toestaat indien de zonnepanelen niet op het eigen dak zijn geplaatst maar op een locatie die zich voor de meter bevindt. Indien dit voorstel wordt aangenomen dan maakt dit de weg vrij voor de aanleg van grootschalige  energietuinen in Nederland.  Met 800 geschikte locaties is het mogelijk  om 3200 MW zonne-energie te realiseren.

Over P-Nuts awards

De P-Nuts Awards verkiezing is een initiatief van NEWNRG, stimulator van nieuwe lokale initiatieven op het gebied van energieopwekking.  Een deskundige jury, gevormd door ervaren mensen uit zowel de politiek, het bedrijfsleven, alsook de universitaire wereld en onder voorzitterschap van Herma en Herman Wijffels, beoordeeelt de inzendingen en kent de nominaties en en award toe.