Avonturen op de kinderboerderij

Een duurzame kinderboerderij

Het is woensdagmiddag, weekend of schoolvakantie en u wilt met uw kinderen naar een kinderboerderij. Voor welke kinderboerderij kiest u? Overal kunnen uw kinderen kennismaken met boerderijdieren, maar duurzame kinderboerderijen bieden vaak meer. Wat dan?

  • Zinvolle tijdsbesteding
  • Kennismaken met dieren 
  • Duurzame bouw
  • Biologisch eten en drinken
  • Natuurbeleving
  • Educatief materiaal

Waar? Zoek een kinderboerderij op Allesduurzaam.nl.

Biologische kinderboerderij

Er zijn verschillende biologische of biologisch dynamische geitenboerderijen. Soms kunnen de kinderen de kleine geitjes melk uit een flesje of voer geven. Natuurlijk zijn er dan ook biologische geitenmelkijsjes, kaas of andere lekkernijen in het restaurant of de boerderijwinkel.

Duurzame kinderboerderij

Ook kinderboerderijen denken steeds vaker aan duurzaam bouwen. Zonne-energie, duurzame materialen of speciaal FSC hout (duurzaam bosbeheer). Daarnaast zijn er boerderijen die de mest zelf op het terrein verwerken. Een speeltuin van natuurlijke materialen stimuleert de creativiteit van kinderen. Wat is bijvoorbeeld een spiegelvijver?

Kinderen en natuur 

Kinderboerderijen en natuur- en milieucentra hebben vaak overlappende doelstellingen. Vandaar dat ze soms op één terrein liggen. Natuur- en milieucentra begeleiden kinderen bij het beleven en respecteren van de natuur en medemens. Zo kunnen uw kinderen ook meedoen aan natuuractiviteiten. Vaak is er lesmateriaal aanwezig en heeft het personeel kennis over de natuur. Soms is er ook een heemtuin of een stukje bos om met de kinderen in te wandelen.

Kinderboererij en de dieren 

Dieren zijn er op kinderboerderijen in alle soorten en maten. Gaat u voor paarden, koeien, geitjes en schapen? Of ontmoet u liever Vietnamese hangbuikzwijntjes, kuifkrielen en zijdehoenders? Soms mogen de kinderen dieren knuffelen of misschien hebben geitjes een bijzondere plek zoals een weitje op het grasdak.

Kinderactiviteiten op de kinderboerderij

Heel spannend is natuurlijk een doolhof van kastanjehout waar kinderen op zoek kunnen naar varkentjes. Op sommige kinderboerderijen is er ook een volière of kraamkamer, zodat kinderen in contact kunnen komen met jonge dieren. Bent u op zoek naar iets bijzonders? Een boottocht naar een kinderboerderij, dat geeft een extra dimensie. En spelen in de hooiberg klinkt heel spannend.
Soms werken de boerderijen samen: bij de een boerderij een natuurmuseum en natuuropdrachten in een spookbos bij een andere boerderij. Voor wie kennis wil maken met het boerenleven is er het Boertjespad. Dit is een activiteit waarbij kinderen allerlei opdrachten krijgen met betrekking tot de dieren, verzorging en voedsel. Het gaat niet alleen om kennisvragen, maar ook om liedjes of gevoelsvragen.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om uw kinderen een onvergetelijke dag te geven, waarbij ze ook leren wat duurzaam in de praktijk betekent.

 

Bron: Jolanda Pikkaart, www.schrijven.net

zoek in de gids:
zoek
Huis & Tuin
11 categorieën, 74 subcategorieën
Kleding & Verzorging
5 categorieën, 24 subcategorieën
Vrije Tijd
11 categorieën, 71 subcategorieën
Kinderen
4 categorieën, 16 subcategorieën
Eten & Drinken
7 categorieën, 48 subcategorieën
Energie & Mobiliteit
13 categorieën, 56 subcategorieën
Geldzaken
3 categorieën, 12 subcategorieën
Business to business
9 categorieën, 73 subcategorieën