De werking van een windmolen

Het opwekken van windenergie is eigenlijk niets nieuws. De oude Egyptenaren lieten hun boten al varen met behulp van de wind en in Perzië maalden ze meel met windmolens. Stroom opwekken doen we echter nog niet zo lang, maar het is wel een goede duurzame bron voor het opwekken van groene energie. Een windmolen is eigenlijk niets meer dan een grote, omgekeerde, ventilator. In plaats van elektriciteit omzetten in wind zet hij wind om in energie. Op een goede plek (zoals op zee of aan de kust) kan een windmolen wel 7,5 miljoen kWh per jaar opleveren. Dat is genoeg voor om ruim 2500 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

 

Een windmolen bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  • De rotor
  • De mast
  • De gondel

De rotor

Met de rotorbladen (1) vangt de molen de wind op. Er staat een windvaantje bovenop de molen die automatisch in de richting draait waarin het het hardst waait. Zo behaalt de molen altijd het maximale rendement. Een rotor heeft dezelfde werking als de vleugels van een vliegtuig en compenseert zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De opgewekte energie wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.

 

De gondel

In de gondel (2) zit eigenlijk de meeste apparatuur. De energie die de as (3) doet draaien wordt door een generator (4) omgezet in elektriciteit. Zo’n generator is eigenlijk een hele grote dynamo: hij wekt wisselstroom op met magneten. De stroom wordt verwerkt tot een frequentie waar ons elektriciteitsnet op is gemaakt. De gondel bevat ook een tandwielkastje (5) die alles versnelt en een transformator die de laagspanning verwerkt tot hoogspanning: zo’n 3 tot 50 kilovolt.

 

De mast

Door de mast (6) lopen vanaf de gondel hoogspanningskabels naar beneden. De windmolen zelf is aangesloten op de dichtstbijzijnde kabel van de netbeheerder. Via een knip lopen er weer kabels naar het inkoopstation.

 

De windmolen draait vanaf ongeveer 12 kilometer per uur. De controller (7) controleert of de molen niet te hard draait. Vanaf 90 km/h zorgt de noodrem (8) ervoor dat de molen stopt, uit veiligheid.