Duurzaam ondernemen: hoe doe je dat?

Structureel investeren in innovatie
Ten eerste, het structureel investeren in innovatie. Het is zaak om te streven naar een zo lang mogelijke levensduur van producten. Zo worden er minder vaak nieuwe materialen aangeschaft en wordt er aanzienlijk minder afval geproduceerd. Probeer structureel te investeren in innovatie en ontwikkeling van milieuvriendelijkere werkmethodes, producten en diensten.

Milieuvriendelijke reiniging
Een voorbeeld hiervan is milieuvriendelijk reinigen. Berendsen, bijvoorbeeld, reinigt haar bedrijfskleding volgens de strengste milieueisen. Zo wordt er altijd met water en zeep gewassen. Dit zogeheten natwassen is vele malen minder belastend voor het milieu dan chemisch reinigen of individueel (thuis)reinigen. Er wordt geen druppel water verspilt: 100% van het waswater wordt gezuiverd en hergebruikt. Op deze manier wordt de stroom afvalwater naar het riool tot het absolute minimum beperkt. Eén van de wasserijen van Berendsen in Apeldoorn is hiervoor zelfs twee keer onderscheiden met de FTN Energieprijs (2007 en 2010), als milieuvriendelijkste wasserij van Nederland.

Beperking van afval en verpakkingsmaterialen
Ten tweede is het beperken van afval en verpakkingsmaterialen ook van belang. Zet bijvoorbeeld alleen duurzame, recyclebare materialen in. Gooi producten die na intensief gebruik afgekeurd zijn niet weg. Onder andere afvalverwerkers, bouwbedrijven en onderhoudslieden kunnen deze materialen nog gebruiken. Gooi ook kleding dat niet meer gebruikt kan worden niet weg. Geef het aan verzamelaars, die kunnen er een goed doel voor vinden. Kies waar kan voor herbruikbare producten in plaats van wegwerp producten.

Optimaal gebruik van energie
Probeer de beschikbare energie zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Doe de lichten uit en de verwarming naar beneden wanneer dat kan. Moet er gewassen worden? Doe dit op lagere temperaturen. Investeer in een warmtewisselaar en win warmte terug uit afvalwater. Droogtijden kunnen verkort worden middels infrarooddrogen: hierbij stopt het droogproces zodra het textiel de gewenste temperatuur bereikt.

Zuinig (met) transport
Voor de levering van de producten en diensten ontkomen de meesten bedrijven er niet aan om de weg op te gaan. Maar met geavanceerde planningssoftware is het mogelijk om de routes zo efficiënt mogelijk te plannen. Zo wordt er geen kilometer te veel gereden. Zorg ervoor dat alle motoren van alle vrachtwagens voldoen aan de EURO-normering. Probeer de hoogste kwalificatie te behalen. Dit betekent dat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot maximaal beperkt wordt. De vrachtwagens mogen met deze kwalificatie dan onbeperkt in milieuzones van binnensteden rijden.

Genoeg manieren dus om een steentje bij te dragen aan het milieu.