Eten & Drinken...waar begin je in de keuken?
Eten is een van meest ingebakken gewoontes in ons leven.
Als je gezond wilt blijven of worden is het daarom verstandig het eigen voedselpatroon eens onder de loep te nemen.
Hoe maak je 'allesduurzaam' in de keuken?
Als je voeding belangrijk vindt, waar kun je dan vooral op letten bij de aankoop, productie en consumptie van voedsel?
De eerste vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Ben ik tevreden met wat ik eet, drink en snoep? Zijn er dingen bij waar ik van af wil of waarvan ik (veel) minder wil gebruiken? Wat doe ik met dat inzicht?
- Neem ik de tijd om rustig te ontbijten, te lunchen en de avondmaaltijd te bereiden en op te eten? Waarom wel of niet?
- Is de dagelijkse voeding voor mij een huishoudpost waarop ik bezuinig als ik geld te kort kom? Waarom?
Als je niet tevreden bent met je huidige voedselpatroon, kun je kijken hoe belangrijk gezonde voeding voor je is of zou kunnen worden.
Als je te zwaar bent geworden, als je weinig energie hebt voor je werk, als je vaker last van je maag hebt, dan wordt het misschien tijd om je eigen voedselkeuzes onder de loep te nemen, inclusief drinken en snoepen.
Wie gezondheid belangrijk vindt, weet dat gezond en volwaardig voedsel de basis daarvoor is. Dat betekent voedsel dat:
- zo min mogelijk bewerkt is, (bijv. beter volkoren dan wit brood)
- kort of niet gekookt is (bijv. de groente niet doodgekookt, maar bijna nog knapperig)
- liefst zo vers mogelijk van het land komt (uit eigen volkstuin of meermalen per week vers vanuit het groenteschap in de winkel)
- biologisch geteeld is (dus zonder kunstmest, groeimiddelen of chemische bestrijdingsmiddelen)
- niet meer dan 5 toegevoegde bestanddelen bevat (kleurstoffen, additieven, supplementen, E-nummers, smaakstoffen e.d.)
- afkomstig is uit de eigen regio (streekproducten)
Tips Eten & Drinken

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter
Er zijn veel goede argumenten om minder vlees te eten maar het is lastig opboksen tegen de drijfveer van het genot.5 tips om carnivoren te overuigen

Duurzame vis hapt lekker weg
Vis eten? Denk ook aan toekomstige vis-lekkerbekken: Kies voor MSC-gekeurde vis. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina.Lees verder

Second life voor gebruikte frituurolie
Gooi frituurolie van oliebollen of patat niet weg...Kijk wat je ermee kan doen

Biologisch uit eten
Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaartVind met je postcode een biologisch restaurant

Groente- en Fruitabonnement
Neem nu een abonnement: wekelijks verse biologische groenten en fruitVind met je postcode een abonnement in de buurt

(H)eerlijke koffie
Een biologisch en/of Fair Trade kopje koffie smaakt dubbel zo lekkerVind koffie en thee met een goed gevoel

(H)eerlijk uit eten...
Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes