De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Gezond snoep goed?

Snoepen is lekker. Maar niet altijd goed voor tanden en gewicht. Kan het ook gezonder? Gezond snoep met suikervrije, gentechvrije, biologische en diervriendelijke ingrediënten brengen u een heel eind. En...hoe gaan chocola en duurzaamheid samen?

 

Gezond snoep lekker en ook nog duurzaam?

Het is algemeen bekend dat snoepen dik maakt en ongezond is bij geregelde consumptie. Oorzaak is vooral de suiker in het snoep. U kunt er voor kiezen om uw kinderen suikervrij snoepgoed of chocola te geven. De smaak is misschien even wennen, maar u krijgt er gezonde kinderen voor terug

U vindt 'verantwoord' snoep bij de natuurvoedingswinkel

Biologische chocola: gezond snoep

Chocola is voor veel mensen een echte lekkernij. De basis van al die heerlijke chocoladeproducten is cacao. Biologische cacao komt hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika. De biologische chocolade smaakt in het algemeen iets fruitiger. Fair Trade cacao met het Max Havelaar Keurmerk is afkomstig van kleine boeren. Deze boeren kunnen gelukkig een deel van hun oogst onder de handelsvoorwaarden van Max Havelaar exporteren, waardoor ze op een eerlijke prijs voor hun producten kunnen rekenen. Ook chocola van Tony Chocolonie is verantwoord geproduceerd.

Drop nu ook gezonder

Tot de jaren zeventig was Arabische gom onmisbaar bij de productie van drop. Arabische gom is een duur en schaars ingrediënt. Vandaar dat tegenwoordig gemodificeerd zetmeel als basis wordt gebruikt, ook in sommige biologische dropsoorten. Dit zijn toegestane toevoegingen. Andere biologische dropproducenten werken op basis van tarwemeel. Aan biologische drop wordt geen gelatine (gemaakt van dierlijk beendermeel) toegevoegd.

Als zoetstof voor biologische drop wordt veelal melasse en maïsstroop gebruikt. Melasse is een restproduct bij de raffinage van rietsuiker. Maïsstroop is het restproduct bij de raffinage van maïs tot fructose. Aan biologische drop wordt geen riet- of bietsuiker toegevoegd. Voor de bereiding van dubbelzoute drop is salmiak (ammoniumchloride) onmisbaar. Dit zout mag echter niet worden gebruikt in biologische drop. Veelal wordt ook anijsolie en/of honing toegevoegd. De meeste biologische drop is persdrop, te herkennen aan spaghettiachtige vormen in verschillende lengtes en diktes. 

Doen al die toevoegingen snoep goed?

Vaak wordt als bindmiddel in snoepgoed gelatine gebruikt. Gelatine is gemaakt van botten, huiden en pezen van dieren. U kunt voor iets anders kiezen: producten waarin agar agar is verwerkt: een plantaardig geleermiddel afkomstig van rode zeewier, verkrijgbaar in elke natuurwinkel.

Vaak wordt bij de productie van het gangbare snoepgoed gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen (ggo). U bent het beste af met biologische producten, want daar zitten geen ggo- ingrediënten in verwerkt.

Ook kunt u er op letten of aan het snoepgoed geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Vaak zijn dat de ingrediënten die tot allergieën kunnen leiden. Met producten zonder allerlei toevoegingen bent u gewoon gezonder uit. even zoeken in de natuurwinkel en u vindt gezond snoep.

N.B. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 100 gram drop per dag te gebruiken en matig te zijn met thee waarin zoethout is verwerkt (max. 0,6 liter). Deze aanbeveling geldt voor de algemene bevolking, hierbij is geen extra veiligheidsmarge voor mensen met een verhoogde gevoeligheid ingecalculeerd. Het Voedingscentrum adviseert mensen met (aanleg voor) een te hoge bloed- druk of oedeemvorming en zwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk, het eten van drop en het drinken van thee met zoethoutwortel te beperken of te vermijden.


Tips Eten & Drinken

De groene Kookacademie

De groene Kookacademie

Leer écht koken op de groene kookacademie.
Lees verder

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Er zijn veel goede argumenten om minder vlees te eten maar het is lastig opboksen tegen de drijfveer van het genot.
5 tips om carnivoren te overuigen

Duurzame vis hapt lekker weg

Duurzame vis hapt lekker weg

Vis eten? Denk ook aan toekomstige vis-lekkerbekken: Kies voor MSC-gekeurde vis. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina.
Lees verder

Second life voor gebruikte frituurolie

Second life voor gebruikte frituurolie

Gooi frituurolie van oliebollen of patat niet weg...
Kijk wat je ermee kan doen

Biologisch uit eten

Biologisch uit eten

Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaart
Vind met je postcode een biologisch restaurant

Groente- en Fruitabonnement

Groente- en Fruitabonnement

Neem nu een abonnement: wekelijks verse biologische groenten en fruit
Vind met je postcode een abonnement in de buurt

(H)eerlijke koffie

(H)eerlijke koffie

Een biologisch en/of Fair Trade kopje koffie smaakt dubbel zo lekker
Vind koffie en thee met een goed gevoel

(H)eerlijk uit eten...

(H)eerlijk uit eten...

Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...
Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Warning (8192): class.FormHandler.php at 1826 The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: