Impactlening maakt duurzaam innoveren financieel haalbaar

Duurzame innovaties vallen in de prijzen

Om bedrijven te stimuleren en te belonen voor goede- en  duurzame innovaties is de Herman Wijffels Innovatieprijs in het leven geroepen. Ieder jaar kunnen bedrijven met een innovatief idee dat goed is voor mens en milieu zich hiervoor aanmelden binnen drie verschillende categorieën. Winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs ontvangen een geldprijs van €30.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen ze ook toegang tot een kennisnetwerk aan professionals die hen hiermee kan helpen. Er zijn winnaars in verschillende categoriën. De winnaars van afgelopen jaar waren:

Food & Agri
Once2Born won binnen de categorie Food & Agri, die staat voor duurzame landbouw en voedselvoorziening. Het bedrijf heeft een nabroedhouder ontwikkeld waar kippeneieren onder optimale condities uitgebroed kunnen worden. Er is geen transport van kuikens meer nodig en ze hebben direct water en voer beschikbaar in een verwarmde stal. Geen stress, zichtbare reductie van antibiotica en een sterker kuiken is het resultaat. 

Circulaire Economie
Ioniqa won binnen de categorie circulaire economie, die staat voor een duurzame economie. Ioniqa heeft een recyclingproces voor plastics ontwikkeld waardoor al het gebruikte plastic om kan worden gezet naar een zuivere grondstof.

Vitale gemeenschappen Leefbaarheid en Gezondheidszorg
Robot Care Systems won binnen de categorie vitale gemeenschappen en zorg voor vitaliteit, leefbaarheid en gezondheidszorg. Ze ontwikkelde een rollator die, met gebruikmaking van communicatietechnologie, ouderen helpt met hun dagelijkse routine en medicatie.

Kortingsregeling voor duurzaam ondernemers

Met de geldprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs kunnen deze innovatieve ondernemers hun concept verder ontwikkelen. Maar er is nog meer goed nieuws voor duurzame innovators. Buiten een geldprijs kunnen zij ook in aanmerking komen voor een impactlening. Deze financieringsvorm heeft een kortingsregeling speciaal voor duurzame bedrijven voor leningen vanaf 250.000 euro.

De impactlening is een initiatief van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Rabobank. Ondernemers kunnen deze lening afsluiten wanneer zijn kunnen aantonen dat zij actief maatschappelijk verantwoord ondernemen en nieuwe, duurzame investeringen willen doen. Met de impactlening kan de rentekorting oplopen tot 1,2% bij nieuwe financieringen.

'nvesteringen van de EIB leveren een tastbare en effectieve bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is in het belang van toekomstige generaties dat die investeringen duurzaam zijn. Dankzij deze impactlening is er extra geld beschikbaar en het is aan de Nederlandse ondernemers om het in hun voordeel én in het voordeel van mens, milieu en maatschappij te investeren',  aldus Pim van Ballekom, vicepresident Europese Investeringsbank (EIB).

Een grote impact op mens, milieu en maatschappij

Afgelopen november werd de eerste impactlening verstrekt aan De Verspillingsfabriek, een bedrijf dat zich richt op het zorgen dat restproducten een meerwaarde krijgen in nieuwe producten. Doordat De Verspillingsfabriek hiermee een onderscheidende en positieve impact heeft op mens, milieu en maatschappij kwam het bedrijf in aanmerking voor de nieuwe impactlening voor de financiering van een nieuwe fabriek.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de kortingsregeling moet een bedrijf aan nog een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Het bedrijf moet duurzaam willen ondernemen en beschikken over minimaal één van de geselecteerde keurmerken.
  2. Het bedrijf heeft maximaal 3.000 werknemers.
  3. De maximale totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro.
  4. Het maximale leenbedrag bedraagt 2,5 miljoen euro.

De investering die een bedrijf onder bovenstaande voorwaarden kan ontvangen, is bedoeld om een positief en maatschappelijk effect te ondersteunen.  Het financieel rendement komt hierbij op de tweede plaats. Op deze manier krijgen duurzame initiatieven een grotere kans op slagen in de maatschappij.