De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Kies voor bewuste mobiliteit

Je kunt heel veel doen om de gevolgen van jouw mobiliteit voor gezondheid, klimaat en milieu voor jezelf bewust te worden en te veranderen. De tips hieronder zijn niet alleen goed voor de kwaliteit van ons leefmilieu, maar ook voor de gezondheid van jezelf en van jouw kinderen. Onderzoek naar de luchtkwaliteit rondom scholen wees uit dat kinderen een kleinere longinhoud hebben en vaker last van ademhalingsstoornissen als de school binnen 200 meter van een snelweg ligt.

Gangbare mobiliteit oorzaak van luchtvervuiling

Jaarlijks sterven er in ons land 18.000 mensen vijf tot tien jaar eerder door de langdurige inademing van vervuilde lucht. De boosdoeners zijn kleine deeltjes fijnstof. Deze worden volgens het Ministerie van VROM voor vijftig procent veroorzaakt door de groeiende mobiliteit met de auto.

Naast de uitstoot van fijnstof veroorzaakt (auto)verkeer ook uitstoot van broeikasgassen wat niet direct gevolgen heeft voor het lokale milieu, maar des te meer negatieve effecten heeft op het klimaat wereldwijd. Natuurlijk kunnen we zelf bijdragen om de luchtvervuiling terug te dringen.  Als iedereen bewust gebruik gaat maken van zijn auto, vermindert dat de uitstoot van fijnstof aanzienlijk..Fijn voor jouw kinderen die liefst zo veel mogeljk buiten zijn, ook in de stad.

Tips voor Bewuste Mobiliteit

 1. Breng je kinderen lopend of fietsend naar school Durf jij jouw kinderen vanwege het drukke verkeer ook nauwelijks naar school te laten fietsen of lopen? En breng je hen daarom met de auto? Dat is juist de reden waarom het 's ochtends bij de scholen zo gevaarlijk is. Doorbreek die vicieuze cirkel en breng je kinderen op de fiets of lopend naar school. Onderzoek wijst uit dat dat ook beter is voor de zelfstandigheid van de kinderen en dat het helpt overgewicht te voorkomen of verminderen. Daarnaast ben je lekker buiten in beweging.
 2. Fiets naar je werk Er is bijna geen gemakkelijker manier om de gezondheid op peil te houden en te verbeteren dan door te fiesten naar het werk. Je valt er van af als je te zwaar bent, het maakt je stressbestendiger en het is goed voor hart en bloedvaten, aldus het Nederlands Instituut voor sport en beweging. Werknemers hebben minder stress, een hogere productie en minder ziekteverzuim. Bovendien leiden meer fietsende medewerkers tot minder parkeerproblemen en een betere bereikbaarheid van de onderneming. Fietsen naar het werk is dus niet alleen goed en prettig voor jezelf, ook jouw werkgever en klanten profiteren er van.
 3. Pak voor korte ritjes de fiets. Filerijden, misschien heb jij je er inmiddels bij neergelegd. Maar onvermijdelijk is het niet. In ons land worden onnodig veel kilometers gereden. Voor ritjes van zes kilometer of minder, pakt nog steeds 75% van de mensen de auto. Terwijl juist dan fietsen een goed alternatief is. Laat die auto gewoon  vaker staan. Mobiliteit begint voortaan bij fietsen.
 4. Schaf een vouwfiets aan en stap comfortabel in de trein. Als je kiest voor (vouw)fiets21.jpg en trein zul je ontdekken hoe comfortabel een reis wordt. Tijdens de tocht naar het station ben je lekker in beweging en in de trein bereid je de komende vergadering voor. Vervolgens stap je weer op de vouwfiets en rijdt fluitend naar je werkplek...Collega's fronsen hun wenkbrauwen, maar zijn in hun hart een beetje jaloers op jou en jouw goede humeur.. OV Fiets is natuurlijk ook een prima optie. Lees alles over de fiets elders op deze website
 5. Gebruik vaker het openbaar vervoer. Weeg bij elke verplaatsing af welke keus de beste is in plaats van automatisch in de auto te stappen. Pak eens wat vaker de trein of bus, dat bevordert de toename van schone lucht in de stad. Bovendien kun je rustig zitten en rijdt een andere bestuurder je veilig naar jouw bestemming. Je hebt je hoofd vrij voor een boek, een krant of voor je favoriete muziek uit je i-pod.
 6. Als je auto wilt rijden, word dan lid van Wheels4all, Greenwheels of een ander autodate organisatie. Je reserveert telefonisch of per internet tot een half uur van te voren en rijdt zo weg met een deelauto die in de buurt klaar staat. Het onderhoud wordt voor je gedaan. Je betaalt het abonnement en rijdt als je het nodig vindt. Je zult ontdekken dat je veel minder vaak de auto nodig heeft dan je dacht. Het scheelt u ook veel geld, zeker als u nu minder dan 10,.000 km. per jaar rijdt.
 7. Als je auto rijdt, rijd dan zuiniger. Ben je bekend met Het Nieuwe Rijden? Oefentips: schakel bij maximaal 2500 toeren naar een hogere versnelling, laat de auto voor verkeerslichten uitrollen in de versnelling en houd zo lang mogelijk een constante snelheid aan. Het Nieuwe Rijden is veiliger, bespaart geld en is beter voor klimaat en leefmilieu.
 8. Als je auto rijdt, vermijd de spits. Buiten de spitsuren rijd je met meer rijplezier en lever je een bijdrage aan een beter klimaat en milieu. En als je elke dag grote afstanden naar je werk aflegt, kun je overwegen om wat dichter in de buurt van het werk te gaan wonen. Of je kunt wat vaker thuis werken als dat mogelijk is, want dat scheelt geld, tijd en is minder belastend voor klimaat en milieu.
 9. Als je de auto kiest, meld je dan aan voor filenetwerken De tijd die je in de auto zit kun je nauwelijks nuttig besteden, omdat je de aandacht bij de weg moet houden. Wat wel kan, is een onbekende collega uitnodigen met je mee te rijden om samen te praten over het werk, contacten te verstevigen en zaken te doen, kortom netwerken. Het scheelt heel wat benzine en je hebtt een interessante reis naar het werk. Kijk op www.filenetwerken.nl.
 10. Koop geen dieselauto Dieselauto’s stoten veel meer roet uit dan benzine-auto’s. Koop je toch een dieselauto, kies er dan een met een roetfilter.
 11. Koop een zuinige auto, dus met een energie A-label. Misschien vind je een zware auto met een groot motorvermogen cool, maar hij slurpt brandstof. Kies liever voor een licht en zuinig model. De meest zuinige optie is een zogeheten hybride auto. Hybride auto’s rijden in de stad op een accu, die zich oplaadt zodra u buiten de bebouwde kom rijdt. Met een hybride auto stoot u in de stad geen schadelijke stoffen uit en, niet onbelangrijk, u bespaart er veel geld mee. Je kinderen op de fiets zullen je dankbaar zijn. Zij hebben schone lucht nodig, elke dag. Jij zelf natuurlijk ook...
 12. Leer het Nieuwe Rijden Kijk op www.ecodrivingnederland.nl en leer in een workshop de fijne kneepjes van het nieuwe (zuinige) rijden.
 13. Vakantie? Overweeg alternatieven voor een vliegreis Vliegreizen zijn enorm vervuilend. Kijk eens naar mogelijkheden dichterbij huis en denk daarbij vooral aan het reizen per touringcar of trein. Ken je alle mooie plekjes van Nederland al? Ze liggen op je te wachten en je bent er altijd binnen een of twee uur.

Tips Energie & Mobiliteit

tweedehands fiets kopen

tweedehands fiets kopen

Wil je een tweede hands fiets kopen? Waar moet je op letten? Info.nu zette tien goed tips op een rijtje
direct naar site

zonnepanelen in Nederland

zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar dé top 3 waarom Nederlanders zonnepanelen kopen? Antwoord op deze vraag en meer leuke weetjes over zonnepanelen in ons kikkerlandje Nederland vindt u hier.
Lees verder

Dure benzine? Go electric!

Dure benzine? Go electric!

Baal je van die dure benzine? Elektrisch rijden is een stuk goedkoper
Lees verder

Fiets naar je werk

Fiets naar je werk

Lekker op de fiets: milieuvriendelijker kan het niet
Lees meer over het waarom van fietsen

Deelauto dichtbij

Deelauto dichtbij

Neem een abonnement op een deelauto! Eenvoudig in gebruik en altijd wel een auto in de buurt beschikbaar.
Vind het bij jou passende abonnement

Autowasstraat biedt uitkomst

Autowasstraat biedt uitkomst

Kies voor een autowasstraat met het Milieukeur.dan zit je goed.
Waarom? Klik hier!

Bewust autorijden

Bewust autorijden

Autorijden en duurzaamheid... Hoe maak je kilometers groener?
Lees hier!

Trendy scooter

Trendy scooter

Op weg met een modieuze elektrische scooter? Geruisloos wegspuiten...
Vind aanbieders in je buurt...

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Experts Club Green over vervoer en autogebruik

Op ClubGreen.nl staan experts je te woord met antwoord op jouw vragen over auto, openbaar vervoer, taxi en mobiliteit.
Vind hier antwoord op je vragen

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Warning (8192): class.FormHandler.php at 1826 The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: