Natuurvriendelijk en duurzaam mollen verjagen

Iedereen houdt van een verzorgd ogende en gezellige tuin, en er wordt dan ook alles aan gedaan om het gazon in zo'n goed mogelijke staat te houden. Een tuin onderhouden vraagt namelijk heel wat werk, en gaat vaak verder dan gewoon het gras maaien of bomen snoeien. Zo vormen mollen in de tuin - en de mollenhopen die er onvermijdelijk mee gepaard gaan - één van de obstakels waar iedere tuin vroeg of laat mee geconfronteerd worden. De mollen verjagen zonder ze pijn te doen of de tuin te schaden vraagt een specifieke aanpak. Er zijn verschillende manieren om de tuin mollenvrij te maken en tegelijkertijd op een verantwoorde en diervriendelijke manier te handelen zodat zowel de tuin als de mollen onbeschadigd blijven. De volgende technieken geven u dan ook de kans om duurzaam te werk te gaan.

Mollen vangkoker, diervriendelijk mollen verjagen

De beste manier om de mollen te vangen en u ervan te verzekeren dat eventuele mollen in de tuin niet gedood worden is door middel van een mollenkoker. Een dergelijke koker zorgt ervoor dat de mollen levend gevangen worden waarna u ze gewoon weer vrij kunt laten. Hierdoor moet er geen gebruik worden gemaakt van pijnlijke en dodelijke klemmen en is het dus de perfecte manier om diervriendelijk mollen te vangen.

Mollen Carbid

Mollen carbid, ook wel calcium carbide genaamd, is een vaak gebruikt middel om effectief mollen te verjagen. Carbid wordt gebruikt om mollen te verjagen door de kleine 'stenen', die verkregen worden door het versmelten van koolstof en ongebluste kalk, in de molleningang te plaatsen. Door toevoeging van water geven deze keien een stinkend gas af, en omdat mollen een zeer sterke reukzin hebben, vluchten ze eenmaal het gas zich in de ondergrondse gangen heeft kunnen verspreiden. Droge mollen carbid is een aantal jaren houdbaar en is vrij van schadelijke chemische stoffen, waardoor het tot één van de milieuvriendelijkste methodes behoort. Mollen carbid is verkrijgbaar in zakken van 5 tot wel 25 kilogram.

Een mol verjagen door middel van een sonar

Mollen zijn dieren die een goed gehoor hebben en over het algemeen niet goed tegen sterke geluiden kunnen, waardoor een Ultrasone mollenverjager de ideale manier is om ze uit de tuin te verjagen. Dergelijke sonars werken meestal op batterijen, maken de mollen onrustig, en dankzij de trillingen die geproduceerd worden zorgen ze snel voor een rustige en mollenvrije tuin zonder de dieren pijn te doen. De sonar zendt in vaste intervallen een trilgeluid uit - dat het zenuwstelsel van de mollen verstoort - waardoor dieren die zich dichtbij het toestel bevinden opschrikken en wegvluchten. De eerste dagen na het plaatsen van de sonar is er meestal meer mollenactiviteit, juist omdat de beestjes geïrriteerd raken, maar na een aantal weken neem die activiteit gestaag af en is de tuin volledig mollenvrij.

Nog duurzamer mollen verdrijven dankzij een sonar op zonne-energie

Voor wie de tuin nog milieuvriendelijker en duurzamer mollenvrij wil maken, is een sonar met bijbehorende zonnepanelen (zoals de Weitech Solar mollenverjager) de beste keuze. Net zoals een gewone sonar maakt dit type gebruik van trillingen en geluiden om de mollen onrustig te maken en uiteindelijk te verjagen, maar in dit geval zijn er geen batterijen nodig: een zonnepaneel zorgt immers voor de nodige energie. De sonar kan zowel bij een mollengang of mollenhoop geplaatst worden en kan, afhankelijk van de situatie, handmatig afgesteld worden. Het apparaat heeft een bereik van wel 1000 m2, en als u ervoor kiest meer dan één toestel te gebruiken is het aangeraden die op een afstand van 20 meter van elkaar te plaatsen. Een sonar op zonne-energie kan op een zeer doeltreffende manier mollen verdrijven, zonder daarbij de natuur te schaden of de dieren pijn te doen.