Op een duurzame manier afscheid nemen

Kiezen voor een duurzame uitvaart

Duurzame alternatieven binnen een uitvaart vallen nog niet overal onder de standaard, waardoor het belangrijk is om je wensen hierover van te voren vast te leggen. Steeds meer uitvaarondernemers informeren al wel over de duurzame uitvaartmogelijkheden die zij te bieden hebben, maar de ontwikkelingen gaan snel. Benieuwd naar de huidige mogelijkheden? Wij zetten ze voor je op een rij.

Een duurzame crematie

Hoewel een crematie dankzij de CO2-uitstoot geen geheel duurzame optie is, kun je er wel voor kiezen om op een milieuvriendelijke manier met de as van je dierbaren om te gaan. Er zijn een aantal groene alternatieven te noemen.

Uitgroeien tot een boom

Een designstudio in Barcelona heeft een urn ontworpen die je as combineert met de zaadjes van een boom die uiteindelijk op een natuurlijke manier zal uitgroeien. De urnen zijn tevens natuurlijk biologisch afbreekbaar en beschikken over ruimte voor zowel de as, het zaad en een voedende bodemmix die nodig is voor het zaadje om te ontkiemen. In de zogenoemde kan je zelf een keuze maken uit verschillende boomsoorten.

Natuurlijk en milieuvriendelijke urn

Een urn is over het algemeen niet milieuvriendelijk maar daar komt verandering in met de komst van biologisch afbreekbare urnen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Bios Urn’ gemaakt van natuurlijk materiaal zodat zowel de urn als het as na verloop van tijd wordt opgenomen en afgebroken in de aarde.           

Verstrooien met een ballon

Er zijn verschillende manieren waarop as kan worden verstrooid, maar de ene manier is duurzamer dan de ander. Wanneer je een flinke afstand moet afleggen naar het buitenland om hier op een speciale plek de as te verstrooien, maakt de reis het hele proces niet geheel duurzaam. Dit geldt ook wanneer je de wens hebt om op zee uitgestrooid te worden. Hier wordt namelijk ongeveer 6 keer per jaar een boot voor ingezet vanuit diverse havens aan de Nederlandse kust om de as naar open zee te brengen. Een mooi alternatief is daarom het oplaten van een ballon waaruit de as wordt uitgestrooid tot een hoogte van 25 km. De ballon is biologisch afbreekbaar, dus niet schadelijk voor de natuur. Om hem te laten stijgen tot 25km hoogte, wordt er gebruik gemaakt van helium wat een edelgas is en daarom ook onschadelijk is voor het milieu.

Milieuvriendelijke begrafenis

Vanuit de huidige sterftecijfers blijkt dat minder dan 40% zich tegenwoordig nog laat begraven en deze aantallen blijven dalen. Toch zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van duurzaamheid binnen deze uitvaartvorm. 

Een duurzame kist

Dit komt met name omdat men heeft ondervonden dat er voor de kisten geen duurzame materialen worden gebruikt.  Hoewel het lichaam natuurlijk wordt opgenomen in de natuur, gebeurt dit niet met de kist. Dit gebeurt echter wel als er gekozen wordt voor een duurzaam alternatief zoals een Nederlandse start-up nu probeert met het gebruik van bioplastic en een matras van hennep. Deze zogenoemde ‘Onora-kisten’ zijn een aanvulling op een duurzame aanpak binnen uitvaarten.

Natuurbegraafplaats

Steeds meer mensen hebben de behoefte om na hun overlijden zo dicht mogelijk terug te gaan naar de natuur. De organisatie Natuurbegraven Nederland maakt dit in samenwerking met Natuurmonumenten mogelijk door op verschillende locaties in Nederland natuurbegraafplaatsen te openen. Het verschil met een traditioneel graf is dat een overledene op een zelfgekozen plek kan worden begraven zonder dat er gebruik wordt gemaakt van natuur belastende materialen. Zo wordt het graf gekenmerkt door natuurlijke ornamenten en wilde planten en wordt er voor het graf gebruik gemaakt van een duurzame kist of lijkwade.