Verantwoord beleggen in duurzame fondsen

Zo zijn er duurzame fondsen samengesteld die beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven die aan verschillende duurzaamheidscriteria voldoen. Naast financiële doelstellingen, houden deze beleggingen ook rekening met mens, milieu en maatschappij.

Deze duurzame beleggingen zijn vaak fondsbeleggingen, hierbij wordt je geld op verschillende manieren belegd. Deze beleggingen worden gedaan in diverse sectoren waardoor het risico verspreid wordt. De beleggingsexperts bepalen hoe het geld belegd wordt, je hoeft dus niet zelf de beurs in de gaten te houden. Wanneer je dus duurzaam wilt beleggen, hoef je alleen een beleggingsrekening te openen, er geld op te storten en de keuze te maken voor een duurzaam fonds.

Morningstar duurzaamheidsindex

Deze duurzame fondsen zijn vaak samengesteld aan de hand van een duurzaamheidsindex, zoals de Morningstar Sustainability Rating. Deze tool geeft inzicht in de duurzaamheid van de samenstelling van diverse fondsen. In de Morningstar Sustainability Rating zijn maar liefst 20.000 fondsen opgenomen, waardoor je als belegger veel fondsen met elkaar kunt vergelijken.

Er zijn verschillende manieren waarop je in duurzame fondsen kunt beleggen. Zo zijn er pakketten waarbij de mix van fondsen al vooraf is samengesteld, hier kun je in de meeste gevallen niet kiezen voor een volledig duurzame belegging. Wil je wel volledig duurzaam beleggen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pakket waarbij je bij iedere inleg kunt bepalen in welk beleggingsfonds het gaat. Je kunt altijd geld bij storten en ook altijd je geld opnemen.

Een veel voorkomend misverstand is overigens dat duurzaam beleggen minder rendement op zou leveren dan niet duurzaam beleggen. In 2010 concludeerde Morningstar echter al dat dit een fabeltje is: “Kijkend naar de cijfers concluderen wij, dat duurzaam beleggen geen rendement hoeft te kosten, maar tot nu toe wel een iets hoger risicoprofiel kende.”