Wat houdt duurzaam wonen in?

Duurzame bouw

Tijdens de bouw van de woning wordt al gebruik gemaakt van duurzame materialen. Denk hierbij aan materialen als hout, HR++ of HR+++ glas of ecologisch isolatiemateriaal als hennep, vlas, houtvezel of schapenwol in plaats van steenwol. Het in Franse bedrijf Multiplod Studio is nog een stap verder gegaan. Zij ontwikkelden een PopUp House. Dit huis is volledig te demonteren én te recyclen.  De basis is een houten frame en unieke blokken isolatie (hierdoor is er geen verwarming nodig). Grote houtschroeven bevestigen alles aan elkaar. Wie weet is dit wel de bouw van de toekomst.

Ben je geïnteresseerd in het duurzaam (laten) bouwen van een woning, vergeet dan niet te kijken of er nog interessante subsidies gelden waardoor je nog meer kunt besparen.

Duurzaam interieur

Als het duurzame huis gebouwd is, is het natuurlijk ook van belang dat de woning op een duurzame manier wordt ingericht. Hierbij wordt al snel gedacht aan meubels en accessoires van duurzame materialen. Maar ook de inventaris die voor waardevermeerdering van de woning zorgt draagt bij aan een duurzaam interieur. Door het gebruik van écht hout krijgt je keuken een duurzaam karakter. Een houten keuken heeft een langere levensduur en geeft minder schadelijke stoffen af tijdens de productie. Daarnaast is hout op te schuren of over te schilderen waardoor het er na jaren gebruik weer als nieuw uitziet. Wanneer u op zoek gaat naar gordijnen, kunt u ook heel gemakkelijk kiezen voor duurzame stoffen als biologisch linnen of katoen.

Duurzaam energieverbruik

Uiteraard zal uw energieverbruik omlaag gaan als u in een duurzaam gebouwd huis woont. Dit komt vooral door de goede isolatie van een duurzaam huis. Ook kunt u zich aansluiten bij een groene energieleverancier. Maar er zijn meer mogelijkheden. Heeft u ooit weleens gedacht aan zelfvoorzienend te worden als het gaat over de energie? Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf energie op te wekken door middel van bijvoorbeeld zonnekracht of wind. Zo kunt u zo klimaatneutraal mogelijk gaan leven. In de onderstaande video wordt de werking van zonnepanelen toegelicht.

Duurzaam denken

Wanneer u duurzaam wilt gaan wonen, moet u bij alles wat u doet in en rondom uw huis duurzaam gaan denken. Moet er in de toekomst een nieuwe auto aangeschaft of geleased worden, dan is de kans groot dat u elektrisch gaat rijden, houdt alvast rekening met de laadpaal die er vervolgens moet komen.

Bij duurzaam wonen gaat het dus niet alleen om het duurzaam bouwen van een huis, maar vooral om een duurzaam leven. Hierbij hoort ook de inrichting, de omgang met energie, de auto die u kiest, enzovoort. Het is fijn dat u er financieel ook vaak een heleboel op kunt besparen, maar in feite is duurzaam wonen investeren in de toekomst, niet alleen in de toekomst van u maar ook in die van uw omgeving.