Water besparen: 5 gouden tips

1.  Eet minder vlees

Door minder vlees te eten, kun je aanzienlijk besparen op je waterverbruik. Voor het produceren van consumptievlees is namelijk een heleboel water nodig, bijvoorbeeld voor:

·         Productie van veevoer

·         Water voor de dieren

·         Grond voor de dieren

Voor één kilo rundvlees is er zo’n 15.000 liter water nodig! Voor kippenvlees is er gemiddeld het minste water nodig per kilo: 4.300 liter.

Door één dag geen vlees te eten bespaar je gemiddeld 1.366 liter water. Dat is 225 keer de WC doorspoelen.

2.  Installeer waterbesparende mondstukken

Je kunt een hoop water besparen door al je kranen en douchekoppen te installeren met een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer. Een goede spaardouchekop bespaart zo’n 50 procent minder water. Hiermee bespaar je niet alleen water, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

3.  Besproei het gazon ’s ochtends of ‘s avonds

Het is veel efficiënter om het gazon ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te besproeien. De temperaturen liggen dan lager en de zon schijnt nog niet. Daardoor verdampt er veel minder water.

4.  Gebruik een regenton

Nog beter is om je tuin te besproeien met regenwater. Hiervoor zul je wel eerst een regenton moeten aanschaffen. Met een regenton kun je zo’n 700 liter per jaar besparen. Probeer de regenton zo te plaatsen dat je een maximale hoeveelheid water opvangt van je dak.

5.  Verlaag je stroomverbruik

Door je stroomverbruik te verlagen, hoeft de energiecentrale minder stroom te leveren. Dat is beter voor het milieu en daarmee bespaar je ook water. Een energiecentrale heeft namelijk water nodig om te blijven draaien (vooral voor koeling).

Op Energievergelijk staan alle 101 tips om water te besparen.