De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Werelderfgoed als duurzame vakantiebestemming

Toerisme kan, indien verantwoord opgezet, bijdragen aan het behoud en ontwikkeling van natuurlijk Werelderfgoed. Toerisme zorgt namelijk voor inkomsten waarmee natuurgebieden beter kunnen worden beschermd. Dit blijkt uit het rapport "Sustainable tourism in natural World Heritage". Tien tips voor een duurzame vakantie.
 

De voordelen van Duurzaam Toerisme

Toerisme kan een beter bewustzijn van de waarde van de natuur geven, zowel bij de reizigers als onder de lokale bevolking. Een voorbeeld hiervan is de Jiuzhaigou Valley in China. Ieder jaar bezoeken meer dan 2 miljoen mensen deze plek, wat jaarlijks 200 miljoen US dollar opbrengt. Omdat de toeristen alleen op een milieubewuste manier in de Jiuzhaigou Valley worden vervoerd, geldt het gebied als een goed voorbeeld voor andere beschermde gebieden in China.

Inkomen uit duurzaam toerisme kan niet alleen bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit en ecosystemen, maar ook aan de welvaart van de lokale bevolking. Meer weten?  Duurzame reisorganisaties op Allesduurzaam.nl

Risico's van Toerisme

koraalUit het rapport blijkt echter ook dat het op veel plaatsen mis is gegaan. Zo heeft het Belize Barrier Reef geleden onder de vele toeristen. Mensen nemen massaal koraal mee uit het gebied. Daardoor staat de Reef inmiddels op de Unesco-lijst van World Heritage in Danger.

Tips voor een Duurzame Vakantie

IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft een lijst opgesteld met tips voor reizigers die de natuur in willen trekken.

 1. Bezoek gebieden waar gewerkt wordt aan natuurbehoud, zoals reservaten, natuurlijk Werelderfgoed of gebieden voor ecotoerisme. Neem de tijd om beschermingsprojecten te bezoeken. Of ga een stap verder en maak er een actieve vakantie van: veel natuurorganisaties bieden de mogelijkheid om mee te werken aan een project. Kijk voor een duurzame vakantiebestemming op de website van Sawadee: meer dan 100 actieve en avontuurlijke reizen. 
  Sawadee Puur Reizen
 2. Neem niet te veel bagage mee. Dit eindigt vaak als afval op de plaats van bestemming.
 3. Leer zo veel mogelijk over je bestemming voordat je vertrekt. Ontdek de natuurlijke schoonheid, de lokale bevolking en dreigingen voor de natuurlijke omgeving (is er droogte, is er risico op bosbranden, etc.). Deze kennis zorgt ervoor dat je nog meer uit je reis kunt halen.
 4. Maak gebruik van lokale reisbureaus met een goede reputatie, bij voorkeur organisaties die zich ook bezig houden met natuurbescherming.
 5. Kies voor eco-vriendelijke accommodatie: vraag hotels naar hun milieubeleid. Hebben ze maatregelen genomen om energie- en watergebruik te beperken? Dragen zij bij aan lokale natuurbescherming?
 6. Reis, indien mogelijk, met de trein of de bus naar je bestemming. Naast het beperken van uw CO₂-uitstoot, zie je op deze manier ook veel meer van de omgeving. Je kunt je uitstoot ook compenseren via een Gold Standard organisatie.
 7. Maak een verstandige menukeuze tijdens je vakantie. Kies voor streekproducten uit het seizoen en wees ervan bewust dat er, zonder dat je het weet, beschermde diersoorten op het menu kunnen staan. Pas bijvoorbeeld ook op met overbeviste vissoorten. Meer informatie over duurzame vis.
 8. Veel wilde dieren en planten zijn bedreigd. Je draagt bij aan hun bescherming door geen souvenirs te kopen die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten (zoals armbanden van koraal, schilden van schildpadden of sjaals van de wol van bedreigde antilopen). Meer informatie
 9. Het bekijken van wilde dieren  kan een geweldige ervaring zijn, maar stoor ze niet. Zowel voor hun veiligheid als die van jezelf.
 10. Houd contact met nieuwe vrienden die je op je bestemming hebt ontmoet. Of word lid van een lokale natuurbeschermingsorganisatie. Zo kun je ook op de langere termijn een bijdrage leveren.


De tips zijn gebaseerd op een rapport dat IUCN recent heeft uitgebracht onder de titel ‘Sustainable tourism in natural World Heritage’ (natuurlijk Werelderfgoed). Het volledige rapport is hier te downloaden:
 

Onze selectie

de Prijsvergelijkers.com

de Prijsvergelijkers.com dePrijsvergelijkers.com is een energievergelijker die alle duurzame... Lees verder

Gerelateerde adressen

SNP Natuurreizen

Welkom in de avontuurlijke wereld van SNP, de grootste Nederlandse touroperator gespecialiseerd in actieve reizen naar meer dan 270 reisbestemmingen 'all over the world'. Deskundigheid, liefde...

KNNV Natuurreizen

De KNNV is de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie. Bij de KNNV staat natuurkennis, natuurstudie en natuurbeleving voorop. De KNNV-leden zijn daarom...

NIVON reizenwerk

NIVON beheert natuurvriendenhuizen en natuurkampeerterreinen, organiseert actieve natuurvakanties in Europa en geeft wandelgidsen uit.

Globe Natuurreizen

Globe Natuurreizen organiseert natuur- en vogelreizen naar allerlei bestemmingen.

SNR Stichting Natuurreizen

Op stap met Stichting Natuurreizen is dé manier voor natuurliefhebbers om gezamenlijk te genieten van natuur en landschap en hierover meer kennis te vergaren.

Tips Vrije Tijd

tweedehands fiets kopen

tweedehands fiets kopen

Wil je een tweede hands fiets kopen? Waar moet je op letten? Info.nu zette tien goed tips op een rijtje
direct naar site

Steun de natuur

Steun de natuur

Word lid van natuurmonumenten. Dat kan al vanaf € 2,25 per maand. Bovendien krijg je als lid van Natuurmonumenten: - Elk kwartaal het blad Puur Natuur - Het boek 365x de Natuur in - Ledenkorting in de webshop en bij partners van Natuurmonumenten
Lees verder

Op safari in eigen land...

Op safari in eigen land...

De meest bijzondere familievakantie van Nederland
Het Betere Boerenbed

Bijzondere wereldreizen

Bijzondere wereldreizen

Sawadee: meer dan 100 actieve en avontuurlijke reizen. Waarmee sta jij straks oog in oog?
Kijk op Sawadee Puur Reizen

Deelauto dichtbij

Deelauto dichtbij

Neem een abonnement op een deelauto! Eenvoudig in gebruik en altijd wel een auto in de buurt beschikbaar.
Vind het bij jou passende abonnement

Biologisch uit eten

Biologisch uit eten

Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaart
Vind met je postcode een biologisch restaurant

Natuurwandeling tegen de stress

Natuurwandeling tegen de stress

Maak eens een gezonde wandeling in de natuur met een natuurgids of boswachter en ontdek hoezeer verblijven in de natuur je in balans brengt
Lees hier meer over wandelen (en fietsen)

Cursus duurzaamheid

Cursus duurzaamheid

Inspirerende cursussen en workshops in de wereld van duurzaamheid! Vind ze hier.
Tientallen zeer diverse cursussen

Groene vakantie

Groene vakantie

Heb je je vakantie al geboekt? Check Allesduurzaam.nl voor een groene bestemming of reis met
De reisorganisaties van Allesduurzaam.nl

(H)eerlijk uit eten...

(H)eerlijk uit eten...

Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...
Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: