Zo wordt een kinderfeestje een echt feest!

Een duurzaam kinderfeestje

Er is alweer een jaar om. Uw dochter of zoon is bijna jarig. Hoe zorgt u dit jaar voor een leuk en duurzaam kinderfeestje? U wilt dat de kinderen lol hebben, iets leren, en zelf wilt u er natuurlijk ook plezier aan beleven.

Veel georganiseerde kinderfeestjes zijn duur. Vaak eten de kinderen ongezond, zoals gefrituurde snacks en snoep. Het zijn standaardfeestjes. De organisatie vermaakt de kinderen en er is niet altijd ruimte voor de fantasie van het kind zelf. Er is op sommige scholen zelfs een trend om steeds luxere attracties te kiezen. Daarnaast gebruiken organisaties vaak chemische materialen.

Een kinderfeestje kan anders! Hoe?

  • Zinvolle tijdsbesteding
  • Samen de natuur beleven
  • Educatieve en duurzame materialen
  • Biologisch sap, fruit en snoep
  • Creativiteit van kinderen stimuleren
  • Meegaan in de belevingswereld van kinderen
  • Iets kiezen dat bij uw kind past
  • Zelf iets organiseren

Mogelijkheden voor een duurzaam kinderfeestje

  • Naar de boerderij Heel wat biologische boeren organiseren kinderactiviteiten. De kinderen kunnen een tocht in een huifkar maken, paarden borstelen, knutselen met een mezenbolletje en een rondleiding krijgen. Op deze manier krijgen de kinderen spelenderwijs een indruk van het leven op een boerderij.
  • Natuurbelevenis Een andere mogelijkheid is een natuurontdekkingstocht, bijvoorbeeld met Het Bewaarde Land. Tijdens het feestje gaat het om proeven, ruiken, voelen, kijken en luisteren in de natuur. De kinderen kunnen hutten bouwen, parfum maken en andere dingen die de jarige mag verzinnen. En het eten is natuursnoep. Een natuurbelevenis om nooit te vergeten. Kijk eens naar de mogelijkheden bij bezoekerscentra.
  • Speurtocht Zelf de natuur in gaan kan natuurlijk ook. Met de ‘Natuur Doe kaarten’ van het Netwerk Bezoekerscentra en IVN heb je allerlei vragen bij de hand over dieren en de omgeving. De kaarten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Stippel een route uit in de omgeving en picknick in het bos met allerlei biologische hapjes en sap. Zelfs wanneer het regent vermaken kinderen zich in het bos.
  • Themawandeltocht In Delft heeft het Natuur en Milieucentrum speciale wandelpakketten voor kinderfeestjes. Voor oudere kinderen is er een 'Kompastocht' of 'Fladderaars in de nacht' waarbij iedereen vleermuizen gaat zoeken met een echte batdetector. Jongere kinderen kunnen ‘Slootje speuren’ of op vossenjacht. Zie Adressen Natuur- en Milieueducatie.
  • Kabouterwandeling Voor jonge kinderen zijn er kabouterwandelingen, bijvoorbeeld bij Kasteel Groeneveld in Baarn en bij Hans en Grietje in Dronten. Dit is een leuk begin van een speurtocht. Bedenk er 'ns een leuk verhaal bij: “De kabouters hebben 's nachts licht van de lichtkristallen. De tovenaar heeft de kristallen gestolen en nu kunnen de kabouters 's nachts niet naar buiten...” 
    Geef onderweg kleine opdrachten of stel vragen over de natuur. Aan het eind van de wandeling kun je de kinderen laten zoeken naar een houten kistje met de kristallen. Zo heeft iedereen een aandenken voor thuis. Natuurlijk kun ook in je eigen omgeving een speurtocht uitzetten. Anderhalve kilometer is voor de meeste jonge kinderen genoeg.

Kortom, mogelijkheden genoeg om uw kind een onvergetelijke dag te geven die past bij een duurzame leefstijl.

Bron: Jolanda Pikkaart, www.natuurkind.nl