FSC

De Forest Stewardship Council (FSC) bestaat sinds 1993. Deze internationale organisatie stimuleert duurzaam bosbeheer over de hele wereld om zo de wereldwijde ontbossing tegen te gaan. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Basis voor deze standaarden, die per land of regio verder worden uitgewerkt, zijn de 10 FSC-principes voor goed bosbeheer. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd. Onafhankelijke controleurs zien toe op naleving van de regels.

Het FSC-keurmerk geeft zekerheid dat hout en houtproducten afkomstig zijn uit goed beheerde bossen, waarbij de belangen van mens, dier en natuur centraal staan:

- Er mag gekapt worden, maar niet meer dan er ieder jaar 'bijgroeit';
- Gebieden met bijzondere natuurwaarden als speciale dier- of plantensoorten moeten met  rust worden gelaten;
- Er moet rekening worden gehouden met de rechten van de inheemse volken;
- De bosarbeiders krijgen een eerlijk inkomen en goede arbeidsomstandigheden.

De criteria zorgen voor een goede balans tussen economische belangen, sociale aspecten en milieu. Er worden regelmatig controles uitgevoerd. Wereldwijd is inmiddels meer dan 135 miljoen hectare bos in ruim 80 landen gecertificeerd.

Hout & papier

In Nederland zijn al volop hout(producten) en meubels van FSC-hout te koop. Ze worden bij veel grote winkels verkocht en meer en meer gebruikt in de bouw. Ook papier met het FSC-keurmerk is in opkomst. Steeds meer boeken, brochures, winkelbonnetjes en treinkaartjes worden op FSC-papier gedrukt. Natuurlijk is er ook printpapier met het FSC-keurmerk verkrijgbaar.

Van kap tot schap
Hoe weet je zeker dat jouw houten tafel, stoel of parket is gemaakt van hout met het FSC-keurmerk? Of dat je aannemer met FSC-hout heeft gewerkt?

Daarvoor zorgt de controle van de hele handelsketen: bij ieder bedrijf in de keten, van zagerij tot meubel- of papierfabriek, zien onafhankelijke controleurs er op toe dat FSC-hout niet wordt vermengd met hout uit slecht beheerde bossen of uit illegale kap. Als zij zeker zijn van hun zaak, heeft het eindproduct het FSC-logo en een certificaatnummer. Het logo met dit nummer staat op het product (voor kant en klare artikelen die je bijv. bij de doe-het-zelfzaak koopt) of op de factuur (voor producten op maat via jouw aannemer, houthandel, of hovenier). Dit nummer is te controleren op www.info.fsc.org.

In Nederland is FSC hout afkomstig uit bos van Staatsbosbeheer. Het gaat om naaldhout, zoals douglas en lariks en tuinmeubilair, wat bij Staatsbosbeheer te bestellen is.

Zoek naar FSC verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek