Waarom isolatie meer oplevert dan enkel energiebesparing

In veel duurzame vastgoedplannen komt het terug: isolatie. Dat levert namelijk energiebesparing op en meer energiebesparing betekent in de regel minder CO2-uitstoot. Een goede zaak, maar goede isolatie doet veel meer dan enkel warmte vasthouden.

09-11-2017 13:44 | DOOR: RIANNE LACHMEIJER

Niet alleen bij burgers, maar ook in de bouwwereld ontbreekt vaak de kennis over de verschillende waarden van isolatie. Daarom hebben consumentenorganisatie VACPunt Wonen, duurzaam adviesbureau Nieman en isolatiebedrijf ROCKWOOL de handen ineengeslagen om de bewustwording over de impact van isolatie te vergroten.

“Het gaat in het vastgoed niet alleen om milieuprestaties van materialen en energie-installaties, maar steeds vaker ook om factoren als beleving, comfort en binnenklimaat,”merkt Hannie Stappers, Director Public Affairs van ROCKWOOL.  

Sociale duurzaamheid

Precies met dat doel is AQSI ontwikkeld. Deze tool brengt de sociale duurzaamheid van een gebouw in kaart. De afkorting staat voor Assessing and Qualifying on Social Impact of Buildings. AQSI is gebaseerd op de Europese norm voor de sociale duurzaamheid van gebouwen: NEN-EN 16309.

In die norm staan zes aandachtsgebieden centraal: gezondheid en comfort, veiligheid, aanpasbaarheid, onderhoud, toegankelijkheid en impact op de omgeving. AQSI maakt de financiële waarde van deze aandachtsgebieden inzichtelijk. Soms gaat het om kwaliteiten die weinig aandacht krijgen, maar een grote impact hebben.

Volgens ROCKWOOL wekt deze nieuwe manier van impactanalyse de interesse van verzekeraars, beleggers en pensioenfondsen. Dit komt onder andere door de opkomst van maatschappelijk verantwoord handelen. “Verzekeraars focussen steeds meer op voorkomen in plaats van genezen,” zegt Stappers. Daarom worden verzekeringspremies bijvoorbeeld steeds vaker vastgesteld op basis van het gebruikte isolatiemateriaal, zoals steenwol.