Altijd warm water met een zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Een zonneboiler werkt op dezelfde wijze. Zelfs in de winter, als de zon maar een paar uur schijnt, kan de boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of een ruimte te verwarmen. Het zonlicht verwarmt het water in de collector op het dak. Bij felle zon kan de temperatuur oplopen tot wel 90 graden. Het hete water (eventueel met anti-vries) wordt naar het voorraadvat geleid. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan het tapwater dat zich in het vat bevindt. Het inmiddels afgekoelde collectorwater wordt teruggepompt naar de collector. Dit collectorwater komt dus niet in aanraking met het tapwater: het geeft alleen maar warmte af. Het warme water uit het voorraadvat stroomt via een naverwarmer naar de kraan. Is het water te koud, dan brengt de geiser, de cv-ketel of een warmtepomp het op de gewenste temperatuur.

Soorten zonneboilers

Jouw keuze zal afhangen van de hoeveelheid warm water die je nodig hebt, de beschikbare ruimte voor het voorraadvat en of je de zonneboiler ook wilt gebruiken voor verwarming.

  • Standaard zonneboiler: verwarmt alleen het tapwater en heeft altijd een naverwarmer nodig. Een los voorraadvat van 80 tot 150 liter wordt of op de vloer gezet of aan de wand geplaatst naast of boven de combiketel.
  • Compacte zonneboiler: verwarmt alleen het tapwater. Het leidingwater wordt echter direct in de goed geïsoleerde collector op het dak opgeslagen. Er is dus geen apart voorraadvat nodig.
  • CV-zonneboiler: een standaard zonneboiler met een extra warmtewisselaar in het voorraadvat die is aangesloten op de cv-ketel. Er is dus geen extra naverwarmer nodig. Het voorraadvat heeft een capaciteit van 100 tot 240 liter.
  • Zonneboilercombi: een grote zonneboiler waarin voorraadvat en cv-brander geïntegreerd zijn om naast tapwater ook het warme water voor de centrale verwarming te leveren.

Besparing door zonneboilergebruik

Afhankelijk van het type kan uw besparing oplopen van 100 tot 260 euro per jaar. Het rendement van uw zonneboiler is mede afhankelijk van de combiketel die u hebt. Goed advies is daarom belangrijk en kun je aanvragen bij jouw energie-leverancier. Een zonneboiler levert elke dag rendement op, want bij het kleinste zonnetje werkt hij al. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan een zonneboiler voldoende warm water produceren om te douchen of te wassen of het huis te verwarmen. Door gebruik te maken van de zon spaar je niet alleen op energiekosten maar ook het leefmilieu. Je gebruikt gewoon minder fossiele brandstoffen. Dat betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Waar te koop?

Alle relevante zonneboileradressen op Allesduurzaam.nl.

Handige zonneboilertips

  • Het gunstige moment voor een douche of bad is 's avonds na een heldere dag. Dan is het meeste warme water door de zon verwarmd en heb jeweinig tot geen energiekosten voor naverwarming.
  • Voor een een- of tweepersoonshuishouden is het gunstig om een hotfillwasmachine te gebruiken. Zo maak je meer gebruik van door de zon verwarmd water.
  • Een zonneboilercombi levert de meeste besparing met een lage temperatuur verwarmingsysteem. Dit systeem werkt al met water van 45 graden. Het is afhankelijk van de technische situatie in uw woning of het mogelijk is om een zonneboiler te plaatsen.

Subsidies voor zonneboilers

Sommige energiebedrijven geven subsidies voor zonneboilers, het kan gaan om subsidies van € 150,- tot € 250,- . Ook is het de moeite waard om bij uw gemeente te informeren of er subsidies beschikbaar zijn voor de plaatsing van een zonneboiler. Meer weten over subsidies? Kijk op Subsidieregeling Duurzame warmte of Subsidie zonneboiler.