Duurzaam ondernemen moet nog aantrekkelijker worden voor de kleine ondernemer

Vooralsnog zijn veel van deze fiscale voordelen en subsidies bestemt voor grote bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector waar nu geen gasleidingen meer worden aangelegd voor nieuwbouwwoningen maar alles elektrisch moet om duurzaam te bouwen. Dit zijn zeer grootschalige projecten.

 

Voor de kleine ondernemer is het een stuk moeilijker om gebruik te maken van deze subsidies en fiscale voordelen. Nu willen politieke partijen als de VVD en het CDA duurzaam ondernemen ook aantrekkelijker maken voor de kleine ondernemers een het MKB zodat niet alleen de grote multinationals (doorgaans de grootste vervuilers) profiteren.

 

Duurzaam rijden wordt in Nederland al wel beloond. Vanaf 1 januari geld dat elektrische auto’s waarvan het kenteken in 2019 is ingevoerd een bijtelling van 4% hebben (en 8% voor elektrische auto’s uit 2020). Zakelijk kopen en leasen is daarmee een stuk voordeliger geworden. Over auto’s die wel CO2 uitstoten betalen ondernemers namelijk 22%. Ook hoef je als bedrijf geen wegenbelasting te betalen als je een elektrische auto rijdt.

 

Hier zijn ondernemers echter maar tijdelijk mee geholpen want het tarief aan bijtelling wordt tot 2026 opgeschroefd tot 22%.

 

Bijtelling

Jaar

4%

2019

8%

2020

12

2021

16

2022

16

2023

16

2024

17

2025

22

2026

 

Dit is erg jammer want zeker voor kleine ondernemers als klusjesmannen, loodgieters en schilders wordt het juist in de toekomst pas aantrekkelijk om elektrisch te gaan rijden. Elektrische bedrijfswagen staan namelijk nog in de kinderschoenen. De prijzen liggen erg hoog en de actieradius (maximale aantal kilometers met een volle accu) is nog niet toereikend voor ondernemers die veel kilometers maken. Een elektrische bedrijfswagen kan tot 45% meer kosten dan een diesel variant en beschikken vaak over een bereik dat niet groter is dan 150 kilometer.

 

Bij elektrische personenauto’s is wel te zien dat steeds meer ondernemers er voor kiezen elektrisch te rijden. Vooral de populaire tesla model 3 is goed verkocht. Bijna 18.000 exemplaren werden er in 2019 verkocht (in 2018 waren dit nog maar 8500). Daarmee is de Tesla de meest verkochte auto van heel 2019. Los van zijn populariteit is het model 3 ook een praktische auto want de actieradius is maar liefst 600 kilometer. Daarmee rij je gemakkelijk van Amsterdam tot aan Parijs zonder op te hoeven laden.

 

Het is duidelijk dat er qua innovatie en mogelijkheden voor fiscale voordelen meer tijd nodig is om ook de kleine ondernemer en het MKB tegemoet te komen. Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen.