Hoe milieuvriendelijk is bamboe(kleding)

De opmars van Bamboe is naast de gunstige milieuprestaties vooral te danken aan de fantastische producteigenschappen van bamboe.

Bamboe kleding biedt natuurlijk draagcomfort. De vezel van bamboe is van zichzelf mooi rond. Je voelt het verschil met 'gewoon' katoen direct als je de verpakking opent.  Met je ogen dicht is het een koud kunstje om de heerlijk zachte bamboe textiel eruit te pikken; 'de bamboe proef'.

Bamboe kleding reguleert de temperatuur beter dan andere stoffen, via micro gaatjes in de vezel, waardoor het lichaam goed blijft ademen. Dat scheelt een paar graden met katoen (warmer of frisser). Daarom wordt wel gezegd dat bamboe een ingebouwde airconditioner heeft.

Bamboe kleding absorbeert (transpiratie)vocht 3x beter dan katoen. Dit komt door de sterk absorberende gaatjes-structuur van de vezel, die er voor zorgt dat bamboe sneller transpiratievocht opneemt dan de meeste andere stoffen. Een eigenschap die ook helpt bij het voorkomen van zweetvoeten.

Bij de groei van Bamboe worden geen insecticiden en pesticiden gebruikt, omdat bamboe een sterke plant (grassoort) is. Bamboe kleding is daarom perfect voor de extra gevoelige huid en bamboesokken zouden bij de normale voetverzorging moeten horen. 

Katoen is zeer vervuilend

Bamboe is een goed alternatief voor katoen. Traditionele productie van katoen is één van de grootste vervuilers van deze planeet. Katoen beslaat ca. 2,5% van de beschikbare landbouwgrond, maar is wel goed voor:

  • 16% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
  • 25% van het wereldverbruik van giftige insecticiden 
  • 10% van het wereldverbruik van giftige pesticiden
  • veel gebruik van kunstmest
  • Bovendien is katoen enorm waterintensief. De productie van één kilo katoen kost 10.000 liter schaars water! Bij een wereldwijde jaarlijkse katoenproductie van 250.000.000 kilo is dat 2.500.000.000.000 liter!

Bamboe is beter voor het milieu: eco kleding van zichzelf

  • 100% natuurlijke groei: dus ook geen extra besproeiing
  • geen gebruik van pesticiden, insecticiden of kunstmest
  • 100% natuurlijk afbreekbaar
  • groeit razendsnel en bijna overal, ook op hellingen waar niets gedijt
  • verbetert de vruchtbaarheid van de grond waarin het groeit
  • gaat gronderosie tegen; de wortels blijven staan na het kappen. Daarna groeit de bamboe opnieuw
  • bamboe neemt 35% meer CO2 op dan andere planten. Vanwege de snelgroeiende populariteit breidt bamboe snel uit en gaat zo effectief het broeikas effect tegen
  • bamboe levert per m2 10x zoveel opbrengst dan katoen

Bamboe vs Ecologisch katoen

Ecologisch katoen is ten opzichte van 'gewone' katoen een enorme stap vooruit voor de planeet. Maar de eigenschappen van katoen worden nooit zo goed als die van bamboe, dat zit nou eenmaal in het verschil tussen de planten. De natuur heeft dat zo geregeld. Hoewel er steeds meer 'organic cotton' wordt verbouwd, is de opbrengst wereldwijd nog minder dan 1% van de totale katoenproductie. Dat zal niet snel stijgen omdat, in vergelijking met bamboetextiel, de opbrengst per hectare bij bamboe veel groter is (zonder de grond uit te putten). Bovendien krijgt katoentextiel nooit de unieke producteigenschappen van bamboe, dus ook niet als het biologisch is.

Veel beter maar nog niet perfect

De teelt van bamboe is ontegenzeggelijk veel milieuvriendelijker dan katoen. Toch kleeft er aan bamboe een belangrijk bezwaar en dat is verwerking van de bamboe tot een textielvezel.  We kunnen in het productieproces van bamboe tot kleding twee methoden onderscheiden. De eerste methode is het mechanische proces. Het hout van de bamboeplant wordt vermalen en er worden natuurlijke enzymen toegevoegd om de bamboe af te breken tot een papperige massa. Dan kunnen de natuurlijke vezels er mechanisch worden uitgekamd en worden gesponnen tot garen. Dit is hetzelfde milieuvriendelijke proces dat wordt toegepast in de productieprocessen van vlas tot linnen en de verwerking van hennep. Bamboetextiel dat is gemaakt met behulp van dit proces heet vaak bamboelinnen. Er is maar weinig textiel dat op deze wijze wordt gemaakt omdat het arbeidsintensief en kostbaar is.

De tweede methode werkt anders; daar wordt de bamboe eerst opgelost en worden er vervolgens nieuwe draden van gemaakt. Zo wordt een natuurlijke kunstvezel gemaakt: viscose.

Voor het maken van viscose worden de bamboebladeren en het hout gekookt en opgelost. Voor dat oplossen worden vaak agressieve chemicaliën gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bamboekleding die op deze wijze is geproduceerd, wordt ook wel bamboerayon genoemd.

Bamboeviscose is dus niet altijd goed voor het milieu. Er wordt hard gewerkt aan meer milieuvriendelijke technieken. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met gesloten systemen, zodat de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terecht komen in het milieu. Ook gebeurt het oplossen in sommige fabrieken met natuurlijke enzymen zodat er veel minder gevaarlijke chemicaliën nodig zijn. (bijvoorbeeld Tencel)

Conclusie

Om tot een uiteindelijke conclusie te komen moet gelet worden op de totale levenscyclus. Claims over de impact van bamboe, katoen of enige andere textiel hebben geen zin als er geen duidelijkheid is over alle aspecten van het proces waarbij een zaadje uiteindelijk een t-shirt wordt. Het gaat niet om de vezel, het gaat om de hele levenscyclus van het product. Bamboe is absoluut een beter en duurzaam alternatief voor het zeer vervuilende katoen, en scoort op bijna alle schakels van de keten beter.

Dit artikel is gesponsord door:

Binnenkort van Allesduurzaam

De Wondere Winkel maakt eerlijke producten
beter betaalbaar
door de winst met jou te delen
maak je account
& ontvang €5 aan winstpunten