Je huis isoleren in 3 stappen

1. De spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is een relatief eenvoudige manier om een huis zeer veel energiezuiniger te maken. De spouw, een uitsparing tussen de twee delen van een buitenmuur, is een belangrijke ‘koudebrug’: zonder isolatie gaat veel warmte in huis verloren via de buitenmuren. Met goede spouwmuurisolatie wordt dat warmteverlies tegengegaan. Spouwmuurisolatie is een zeer populaire vorm van isolatie, omdat het betrekkelijk eenvoudig is aan te brengen en relatief goedkoop is. Een isolatiespecialist maakt enkele gaatjes in de buitenmuur en spuit hierdoorheen de spouw vol met isolatiemateriaal. Deze eenvoudige klus is snel geklaard en geeft zeer weinig overlast.  Vanaf €15 per m2 is spouwmuurisolatie aan te brengen in uw woning.

2. Isolatieglas in de ramen

Met spouwmuurisolatie is nog niet de volledige gevel van een huis aangepakt. Een andere zwakke plek in de isolatieschil van een woning vormen de ramen. Slecht geïsoleerd glaswerk laat veel warmte de woning verlaten, en tocht kan gemakkelijk via deze ramen binnendringen en een onaangenaam klimaat in huis geven. Het is daarom zeer aan te raden om kwalitatief goed isolatieglas te plaatsen, zoals het veel gekozen HR++ glas. Dankzij de dubbele beglazing, sterk isolerend edelgas tussen de glasplaten, en een speciale transparante coating is dit Hoogrendementsglas een absolute must voor een sterke isolatieschil rond het huis. Nieuw HR++ glas heeft een gemiddelde prijs van €80 per vierkante meter.

3. De vloeren isoleren

Een derde en minstens zo belangrijk onderdeel van de isolatie van een huis vormen de vloeren. In het natte klimaat van Nederland geeft de vochtige grond veel koude lucht af aan de woning erboven. Vloerisolatie is hier een oplossing voor. Is er sprake van een kruipruimte onder het huis, dan kan hier isolatiemateriaal in worden gestort, vaak vloeibaar of in de vorm van vlokken. Ook schelpen zijn hiervoor een regelmatig gebruikt isolatiemateriaal. Ook zonder kruipruimte is vloerisolatie mogelijk. Direct op de onderste vloerlaag worden dan isolatiedekens of –matten geplaatst. Hiermee wordt vocht in de grond gehouden, zodat het niet kan condenseren en geen koude, klamme vloeren kan veroorzaken.

Isolatie is het begin
Zuinig wonen is een nobel doel, maar begin bij het begin: pak eerst de buitenkant van uw woning aan. Hoe verantwoord en bewust de energie in een woning ook wordt gebruikt, als teveel warmte de woning verlaat via zwakke plekken in de isolatieschil, zal er nooit sprake kunnen zijn van energiezuinig wonen. Het begin is dus isolatie!