Natuurlijke cosmetica

Ongezonde ingredienten in gangbare cosmetica

Prachtige beloften worden ons gedaan in reclamespotjes, waar elke rimpel binnen vijf minuten vervaagt en lippen een daglang verleidelijk glanzen. Cosmeticaproducten moeten ons helpen onze eeuwige jeugd vast te houden, 'omdat we het waard zijn'. 

Maar wat er niet bij verteld wordt, is dat sommige ingrediënten die het product zo prettig smeerbaar of heerlijk ruikend maken, giftige elementen bevatten en schadelijk kunnen zijn voor zowel je gezondheid als het milieu.

In veel gangbare verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken zitten schadelijke stoffen. In cosmetica zijn er twee veelvoorkomende stoffen die producenten gebruiken:

  • Ftalaten: Vooral berucht als weekmakers in plastic, in cosmetica gebruikt als oplos- en fixatiemiddel. Deze stof dringt snel door in de huid en verspreidt zich door het lichaam.Dit kan de hormoonhuishouding verstoren en kan kankerverwekkend zijn.
  • Synthetische muskverbindingen: Deze geven een lekker geurtje aan zeep en cosmetica. De stof heeft een negatieve werking op de hormoonhuishouding, beïnvloedt de voortplanting en is mogelijk kankerverwekkend.

In de afgelopen jaren vond Greenpeace deze stoffen terug in huisstof, regenwater en in het bloed van mensen.

Natuurlijke en veilige cosmetica

En dat terwijl er alternatieven zijn. Kijk voor Adressen voor Cosmetica op Allesduurzaam.nl.
Zeker weten dat je een natuurlijk product gebruikt? Let op het BDIH-Keurmerk! Staat voor 100% biologische en natuurlijke ingrediënten.

zoek in de gids:
zoek
Huis & Tuin
11 categorieën, 74 subcategorieën
Kleding & Verzorging
5 categorieën, 24 subcategorieën
Vrije Tijd
11 categorieën, 71 subcategorieën
Kinderen
4 categorieën, 16 subcategorieën
Eten & Drinken
7 categorieën, 48 subcategorieën
Energie & Mobiliteit
13 categorieën, 56 subcategorieën
Geldzaken
3 categorieën, 12 subcategorieën
Business to business
9 categorieën, 73 subcategorieën