De grootste Groene Bedrijvengids van Nederland

Allesduurzaam.nl is de grootste groene bedrijvengids van Nederland.
Op Allesduurzaam.nl vindt u ruim 18.000 winkels en bedrijven,
die duurzame producten of diensten aanbieden. Ook bij ú in de buurt.

Water, het liefst uit de kraan en niet uit de supermarkt

Het wordt tijd te stoppen met de luxe onzin van water verpakt in plastic flesjes. De productie van die flesje en het water kost een veelvoud aan water en olie. Waarom zouden we dat kopen, terwijl we uitstekend kraanwater voorhanden hebben? Een plastic flesje bronwater kost meer dan duizend (1000) keer zoveel als een flesje kraanwater....

Waterdag en PET-flesjes

Wereldwaterdag is een goed moment om afscheid te nemen van de onzin die gebotteld water is, zegt Europarlementariër Judith Merkies (PvdA).

Op wereldwaterdag verzamelen politici, lobbyisten en mensen uit het bedrijfsleven zich in vergaderzaaltjes om te praten over hoe we met ons allen voorzichtiger met ons drinkwater om kunnen gaan. Ook in het Europees Parlement, waar voor iedere deelnemers van de discussie over de waterstrategie van de EU of over het innovatiepartnerschap voor water kleine 33cl PET-flesjes klaar staan. De productie van elke liter gebotteld water kost drie liter water.

Je kunt geen koelkast verkopen aan een Eskimo. En zelfs een natuurtalent in marketing, krijgt weinig klandizie wanneer hij zand verpakt en verkoopt in de Sahara. Waarom laten Nederlanders – die zich kunnen beroepen op een prima kraanwatervoorziening – zich dan wel een loer draaien door de industrie van gebotteld water?

Uit flesje niet beter dan kraanwater

In Nederland betaal je voor duizend liter kraanwater ongeveer 1,50 €. Voor een zelfde prijs koop je één, hooguit twee, flesjes bronwater bij de supermarkt op het station of uit de automaat. Je betaalt dus duizend tot vijftienhonderd keer zo veel voor een product dat op geen enkele manier superieur is. Want de beweringen over ´intense zuivering´, en de pittoreske afbeeldingen van bergtoppen en kronkelende beekjes ten spijt – kraanwater of fonteintjes met gefilterd water blijken keer op keer net zo gezond te zijn als water in dure flesjes.

Daarnaast is de milieudruk van water uit flessen buiten alle proporties (pdf-alert). Voor de productie van één liter flessenwater, is drie extra liter water nodig. Het maken van de flesjes kost ons jaarlijks meer dan 1,7 miljoen vaten olie. Er wordt geschat dat met de hoeveelheid brandstof die nodig is voor het totale productieproces van drie literflesjes water, een literfles met olie is vereist!

Afvalbergen door flesjes

Een ander probleem is afval. Als je alle flesjes die we op jaarbasis gebruiken achter elkaar legt, krijg je een slinger die vijf keer de wereld rond kan. Omdat recyclefabrieken het tempo van de aanvoer van gebruikt plastiek niet kunnen bijhouden, stapelen onze flesjes zich vaak op tot enorme bergen in armere landen als India. Zoals het story of stuff-project voorstelde, we zouden fabrikanten van bronwater moeten verplichten deze ´pittoreske´ bergen op hun etiket af te beelden.

Maar het is nog beter om over te gaan naar een kan sprankelend vers kraanwater en een paar glazen tijdens vergaderingen. Dit kan ons een hoop kosten, brandstof, afval en – omdat we hier toch geloven in practice what you preach – schaamte besparen.

Onze selectie

The Optimist

The Optimist The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën... Lees verder

Gerelateerde adressen

Stichting Helder Water

Stichting Helder Water is een non-profit organisatie die gebotteld water in de westerse landen verkoopt. Met 100% van de netto winst van Helder Water wordt schoon drinkwater gerealiseerd voor...

EARTH

EARTH Concepts levert EARTH Water, EARTH Coffee en EARTH Tea, duurzame producten van de hoogste kwaliteit.   EARTH Concepts doneert 100% van de netto winst aan duurzame waterprojecten,...

Waterleidingmaatschappij Drenthe

De Waterleidingmaatschappij Drenthe streeft naar duurzame waterwinningen; winning gaat in zo groot mogelijke harmonie met de omgeving samen.

Eko-Boerderij Watervliet

Eko-Boerderij Watervliet verkoopt biologische producten. Tevens is Eko-Boerderij Watervliet een zorgboerderij.

Watersportvereniging De Maas

Bij Watersportvereniging De Maas wappert de Blauwe Vlag! Wil je een dagje ontspannen aan het water? De Blauwe Vlag is het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede, schone stranden en...

Tips Eten & Drinken

De groene Kookacademie

De groene Kookacademie

Leer écht koken op de groene kookacademie.
Lees verder

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Er zijn veel goede argumenten om minder vlees te eten maar het is lastig opboksen tegen de drijfveer van het genot.
5 tips om carnivoren te overuigen

Duurzame vis hapt lekker weg

Duurzame vis hapt lekker weg

Vis eten? Denk ook aan toekomstige vis-lekkerbekken: Kies voor MSC-gekeurde vis. Bekijk het filmpje onderaan deze pagina.
Lees verder

Second life voor gebruikte frituurolie

Second life voor gebruikte frituurolie

Gooi frituurolie van oliebollen of patat niet weg...
Kijk wat je ermee kan doen

Biologisch uit eten

Biologisch uit eten

Ga lekker uit eten bij een restaurant met biologische producten op de kaart
Vind met je postcode een biologisch restaurant

Groente- en Fruitabonnement

Groente- en Fruitabonnement

Neem nu een abonnement: wekelijks verse biologische groenten en fruit
Vind met je postcode een abonnement in de buurt

(H)eerlijke koffie

(H)eerlijke koffie

Een biologisch en/of Fair Trade kopje koffie smaakt dubbel zo lekker
Vind koffie en thee met een goed gevoel

(H)eerlijk uit eten...

(H)eerlijk uit eten...

Uit eten bij een adres op Allesduurzaam.nl betekent producten uit de streek, vegetarische gerechten ofwel het goede leven...
Ga lekker op zoek naar restaurants en eethuisjes

Meer informatie

11 categorieën, 74 subcategorieënHuis & Tuin

5 categorieën, 24 subcategorieënKleding & Verzorging

11 categorieën, 71 subcategorieënVrije Tijd

4 categorieën, 16 subcategorieënKinderen

7 categorieën, 48 subcategorieënEten & Drinken

12 categorieën, 56 subcategorieënEnergie & Mobiliteit

3 categorieën, 12 subcategorieënGeldzaken

9 categorieën, 73 subcategorieënBusiness to business

Inloggenx

E-mailadres:
Wachtwoord: