Wecycle

Wecycle is de stichting die de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste) in Nederland organiseert. Daarnaast registreert Wecycle e-waste dat volgens de hoge kwaliteitsnormen wordt gerecycled. Wecycle is het collectieve systeem dat in opdracht van de producenten en importeurs zorgt voor verantwoorde inzameling, optimale recycling en rapportage aan overheid en samenleving. Wecycle laat ook onderzoeken uitvoeren en voert communicatiecampagnes. Wecycle werkt samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels en consumenten.

Duurzaam voor mensen

phpthumb generated thumbnailjpgTeveel elektrische apparaten en energiezuinige lampen worden niet gerecycled. Met name kleine apparaten (mp3-speler, mobiele telefoon, spelcomputer, föhn, boor, radio, broodrooster, enzovoort) en spaarlampen verdwijnen in de afvalbak. Terwijl recycling veel waardevolle grondstoffen oplevert, die kunnen worden gebruikt in nieuwe producten. Elektrische apparaten en energiezuinige lampen kunnen voor 75 tot meer dan 90 procent worden gerecycled. Als producten worden weggegooid, is dit niet mogelijk.

Duurzaam voor de aarde

Als apparaten en spaarlampen in de afvalbak verdwijnen, komen er veel schadelijke stoffen in de leefomgeving terecht. Zo bevat een spaarlamp bijvoorbeeld een heel kleine hoeveelheid kwik. Grote apparaten komen soms terecht in een ontwikkelingsland, waar weinig rekening gehouden wordt met mens en milieu bij de inzameling en recycling.“Gooi nooit weg, maar lever in!” is daarom de centrale boodschap van Wecycle.

zoek in de gids:
zoek