Goede voornemens? Zo haal je deze keer wel je doel

Het nieuwe jaar is in aantocht. De tijd voor veel mensen om goede voornemens te maken. Afvallen, meer bewegen en minder snoepen zijn veelgehoorde doelen. Maar volhouden is lastig, blijkt vaak na een tijdje. Wil jij ook een gezonde stap maken in het nieuwe jaar? De tip van onze expert: Wapen je met een (strijd)plan, zo is de kans groter dat je je doel haalt.  Vaak zie je dat goede voornemens niet nieuw zijn,” zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. “Het zijn dingen die mensen al lang willen, zoals afvallen of meer bewegen. Ze komen elk jaar terug. Het zijn dus eigenlijk hernieuwde voornemens.” 

Hoe lastig het is om zo’n voornemen vol te houden blijkt uit onderzoek. Zo is de schatting dat 25% van de mensen hun goede voornemen laat varen na een week, en 50% na een maand. Het lukt dus maar weinig mensen om een voornemen echt lang vol te houden. 

Wees realistisch

Hermans ziet dit niet als zwakte. “Het is iets heel menselijks. Veel mensen leiden aan het ‘valse hoop syndroom.’ Ze denken dat het heel eenvoudig is om te veranderen en hebben dan ook vaak onrealistische verwachtingen bij het einddoel, zoals: van afvallen word ik gelukkiger. Ook zijn doelen vaak te ambitieus. Zo spreken mensen bijvoorbeeld met zichzelf af dat ze niet meer gaan snoepen. Dat is een bijna onmogelijk doel. Een excuus ligt dan ook binnen handbereik.”  

Maak een plan met concrete acties

Toch is het maken van een goed voornemen absoluut niet zinloos. Sterker nog: de wil om te veranderen is een belangrijke eerste stap in het veranderproces. Maar hoe vergroot je dit jaar de kans dat het je wel lukt om je doel te behalen? Hermans: “Het belangrijkste is dat je een realistisch plan maakt, dat bestaat uit concrete acties. Een plan waar je zelf mee aan de slag wil en dat past bij jouw dagelijkse leven en wat je kan. Een plan waarin je vertrouwen hebt."
Hoe doe je dat nu, zo’n effectief plan maken? Ga stap-voor-stap te werk en neem de tijd.
  1. Ga rustig zitten, alleen of met iemand die jou goed kent. Stel jezelf de vraag: wat wil je precies bereiken? Bijvoorbeeld afvallen of gezonder eten. Maak eerst een globaal plan en maak het daarna steeds specifieker en concreter. Uiteindelijk werk je toe naar een doel dat SMART is (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden).
  2. Schrijf nu op waarom je aan de slag wil met dit doel. Waarom wil je afvallen of gezonder gaan eten? Maak het antwoord concreter dan “Omdat ik me dan beter voel”. Misschien wil je over 3 maanden weer in die leuke broek passen, of wil je met je kinderen kunnen stoeien zonder snel buiten adem te raken.
  3. Vervolgens ga je aan de slag met de hoe-vraag. Hoe ga jij je SMART doel bereiken? Stel hiervoor een actieplan op. ‘Als-dan plannen’ kunnen je helpen om je acties concreet te maken. Stel, je wilt bijvoorbeeld minder gaan snoepen. Maar wanneer ga je minder snoepen? En wat ga je doen in plaats van snoepen? Maak het zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: ‘als ik ’s avonds voor de tv zit, dan neem ik geen chips, maar een bakje snoeptomaatjes of een appel.’ Het kan ook betekenen dat je contact op gaat nemen met een diëtist of coach die jou verder kan helpen bij het concretiseren en bereiken van je doel. Vind een diëtist bij jou in de buurt.
  4. Doe een reality check. Is je doel en plan haalbaar? 10 kilo afvallen in een maand lukt vrijwel niemand. En ga je écht helemaal niet meer snoepen, of sta je jezelf toe om dit bijvoorbeeld in het weekend wel te doen? Vraag jezelf af als je plan klaar is: sta ik hier echt achter? Heb je vertrouwen dat het je gaat lukken? Hoe gemotiveerder je bent om er zelf mee aan de slag te gaan, hoe makkelijker het wordt om vol te houden.
  5. Tot slot, maak ook een ‘coping plan.’ Welke beren zie je op de weg bij het uitvoeren van jouw plan? Wat ga je doen als je een keer een mindere dag hebt? Denk hier alvast goed over na, dan weet je wat je kunt doen als je een keertje de fout ingaat. Een 'coping plan' helpt je je fouten gemakkelijker te accepteren.
  6. lees verder