Neidig

Neidig: Bijzonder natuurlijk..natuurlijk bijzonder. Als je de kranten leest, dan kan 'natuurlijk' niet meer kapot. Zelfs varkens mogen in een klein hok gestopt worden als ze maar iets te knabbelen hebben. Gaat het met kleding diezelfde kant uit? Waar nou precies aan geknabbeld wordt, weet geen mens. Zeker is wel dat we meer op de hoogte kunnen zijn van wat we dragen. En dan gaat het erom hoe de kleding tot stand is gekomen. Wat is nou precies mens- en milieuvriendelijk? Zo langzamerhand dringt het hier en daar door dat bij de teelt van katoen wel erg veel vieze (lees giftige) (vloei)stoffen worden gebruikt. En niet te vergeten ook heel veel water. Maar is de teelt van hennep zo veel beter? In elk geval zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt nodig, maar daarna? Over roten hoor je niemand. En als dat op het open veld gebeurt, wordt het oppervlaktewater geweldig vuil van alle rottende plantendelen die daarin terecht komen. Maar misschien valt het mee. Van de andere delen van de vezelhennep (dus niet de wiet!) kunnen we van alles maken tot aan zeep en strooisel voor de paardenstal toe. Elk stuk grond waar we planten kweken voor textiel kunnen we niet voor voedselverbouw gebruiken. Dat geldt helemaal voor natuurlijke verfstoffen. 1 kg plantenmateriaal levert nog niet eens 1 gram kleurstof. Bovendien heb je veel hulpstoffen nodig om de kleur te laten hechten en dat zijn ook niet allemaal van die vriendelijke jongens. Wil je je stof laten verven met milieuvriendelijke wateroplosbare verf, dan weet je vaak niet dat het maken van deze verf meer milieuvervuilend is dan het bereiden van verf op oliebasis. Tja, en dan de synthetische stoffen. Nog afgezien van het feit, dat ik ze persoonlijk niet zo prettig vind om te dragen, ze worden wel steeds minder milieuonvriendelijk gefabriceerd. Viscose wordt een kunststof genoemd, omdat de stof van oorsprong uit natuurlijk materiaal gemaakt wordt. Daarna komt er een hele hoop chemie bij kijken. Het verschil met synthetische stoffen is, dat het niet van aardolie is gemaakt. Maar het is vaak onduidelijk of bamboestoffen nou gemaakt zijn van de vezel na het roten, of van de viscosebereiding ervan. Toch blijven veel producenten zeggen, dat de eigenschappen behouden blijven. En die zijn wel heel erg aantrekkelijk… Wat mij betreft: bepaal eerst wat je wilt creëren en onderzoek vervolgens hoe deze creatie op een zo goed mogelijke manier tot stand kan komen. Het hoeft dus niet allemaal zo natuurlijk, als het maar vriendelijk en weloverwogen gebeurt. Vraag jezelf altijd af wat er voor jou toe doet. Dan wordt het bijzondere natuurlijk en het natuurlijke bijzonder. Cathrien Siccama Neidig www.neidig.nu

Neidig
Ritzemabosweg 124
6703 DW Wageningen

Duurzame Deals

Payment application dashboard screenshot with transaction table, financial highlights, and main clients on colorful purple background.

Pap & Lepel

€29,95

Payment application dashboard screenshot with transaction table, financial highlights, and main clients on colorful purple background.

Allesduurzaam

vanaf €100

zoek in de gids:
zoek