NaTrue

Steeds meer mensen willen alleen natuurlijke cosmeticaproducten gebruiken. Het is echter vaak lastig om te beoordelen of een product dat als ‘biologisch’ of ‘natuurlijk’ wordt verkocht, ook écht natuurlijk of biologisch is. Welke ingrediënten moeten natuurlijke cosmeticaproducten eigenlijk bevatten? Het NaTrue keurmerk, een internationaal keurmerk met strenge criteria zorgt wel voor duidelijkheid.

Het doel van het internationale NaTrue keurmerk - een samenvoeging van 'Nature' en 'True' - is om consumenten betrouwbare informatie te geven. Dit omvat onder meer een duidelijke, wettelijke Europese definitie van ‘natuurcosmetica’ en het gebruik van de begrippen ‘biologisch’ en ‘organisch'. NaTrue is een organisatie zonder winstoogmerk. Het wetenschappelijk comité van NaTrue bewaakt de criteria, terwijl onafhankelijke certificeringsorganisaties beoordelen of cosmeticaproducten aan deze criteria voldoen. Deze splitsing van verantwoordelijkheden waarborgt dat de certificering van natuurcosmetica op onafhankelijke, objectieve en onderbouwde wijze wordt uitgevoerd.

Om een duidelijke en transparante definitie van natuurcosmetica mogelijk te maken creëerde NaTrue een keurmerk, dat onderverdeeld wordt in drie niveaus:

  • 1 ster: Natuurcosmetica met uitsluitend water, natuurlijke en natuurverwante ingrediënten volgens zeer strikte normen;
  • 2 sterren: Natuurcosmetica met minimaal 70% biologische ingrediënten;
  • 3 sterren: Biologische cosmetica met minimaal 95% biologische ingrediënten.

In Nederland hebben bijvoorbeeld Kneipp en Weleda producten met het NaTrue keurmerk.

Er zijn verschillende keurmerken voor natuurcosmetica, zoals BIDH, Cosmo en Ecocert. Niet alle keurmerken hanteren dezelfde criteria en zijn dus ook niet even streng. NaTrue is het strengste keurmerk. Het stelt eisen aan de minimale hoeveelheid natuurlijke bestanddelen en staat het toevoegen van niet-natuurlijke bestanddelen. Ook de productieprocessen en ruwe grondstoffen van de cosmetica worden streng gereguleerd. Certificering is open voor alle producenten en distributeurs van cosmetica. Leveranciers van ruwe grondstoffen kunnen sinds begin 2010 ook gecertificeerd worden.

Zoek naar NaTrue verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek