Strikt genomen is het Ökotex Standard 100 keurmerk geen milieukeurmerk, maar een keurmerk dat garanties geeft op het gebied van gezondheid. Vanwege die invalshoek stelt Ökotex wel eisen op gebied van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
Ökotex standard 100 staat onder andere op kleding, speelgoed en beddengoed dat is getest op stoffen die (mogelijk) schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat dan vooral om allergische reacties. De eisen voor babytextiel zijn het strengst.
Op het label staat vermeld welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk. Deze instituten controleren iedere chemische stof die (volgens de laatste inzichten) schadelijk kan zijn voor de gezondheid, in concentraties die in kleding kunnen voorkomen. Dat kunnen onder meer kankerverwekkende stoffen zijn, zoals formaldehyde (gebruikt als anti-kreukmiddel).
Eigenaar van het keurmerk is de International Öko-Tex Association. Dat bestaat uit 14 onderzoeks- en testinstituten op het gebied van textiel in Europa en Japan.
Als bedrijven tenminste 30% van hun productie gecertifceerd hebben volgens de Ökotex standard 100 én zij voldoen aan aanvullende criteria op het gebied van verantwoord produceren, kunnen zij in aanmerking komen voor Ökotex standard 1000 certificering. Het bedrijf moet dan bijvoorbeeld aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.