ASC keurmerk

Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor vis is een keurmerk van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Initiatief Duurzame Handel (IDH); het WNF en IDH wilden hiermee een standaard ontwikkelen voor verantwoorde viskweek.
Standaarden voor twaalf kweekvissen
Er zijn acht standaarden opgezet, voor twaalf vissoorten (zalm, pangasius, tilapia, garnalen, forel, abalone, oesters, twee soorten mosselen, St. Jakobsschelpen, horsmakreel en Cobia). In Nederlandse supermarkten zijn alleen Tilapia uit Indonesië en Pangasius met het ASC-keurmerk verkrijgbaar.
Eisen
Er is geen consumenteninformatie beschikbaar over de eisen die ASC stelt, MilieuCentraal heeft de standaarden bekeken. Daaruit blijkt dat ASC-viskweek:
- Moet voldoen aan lokale en nationale wetgeving.
- De lokale biodiversiteit en ecosystemen moet beschermen, net als de gezondheid van wilde populaties. Kweekvis mag niet mengen met wilde populaties.
- Eisen stelt aan gebruik van grondstoffen; zo gelden er eisen aan het gehalte wilde vis in het visvoer, aan energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen, aan afvalbeheer en gebruik van chemicaliën.
- Verantwoordelijk moet omgaan met medicijnen.
Veel viskweek vindt plaats in Aziatische landen. ASC stelt eisen op sociaal gebied voor werknemers; die volgen de acht belangrijkste ISO-normen (internationale eisen).
De ASC-standaarden kennen geen expliciete eisen op het gebied van dierenwelzijn. Bepaalde regels voor optimale groei van de kweekvis pakken wel goed uit voor het dierenwelzijn, zoals eisen voor waterkwaliteit, stressvermindering en leefruimte. Er zijn geen welzijnseisen voor de slacht.
Controle betrouwbaar
De controle van ASC is betrouwbaar want er een onafhankelijke geaccrediteerde organistie voert de controle uit.
Gerelateerde keurmerken

Milieukeur
Nederlands milieukeurmerk voor producten en diensten. lees verder

EU-Logo Biologische Producten
Nieuw logo dat sinds 1 juli 2010 op alle biologische producten uit de EU staat. lees verder

Scharrel Varkensvlees
Keurmerk voor scharrelvarkensvlees, afkomstig van varkensbedrijven die extra aandacht besteden aan het welzijn van de varkens. lees verder

Gras Dier
Keurmerk dat aan bedrijven verstrekt wordt die dierlijke en plantaardige producten maken, geproduceerd volgens de Normering Grasdier Landbouw. lees verder

Glasbak
Logo dat aangeeft dat het een glasverpakking betreft waar geen statiegeld op zit. Dit glas wordt verzameld in glasbakken. lees verder
