MSC Keurmerk

Het Marine Stewardship Council (MSC) is een internationale onafhankelijke organisatie, opgericht in 1997 door het Wereld Natuur Fonds en Unilever om duurzame visvangst te bevorderen. Sinds 1999 is de organisatie onafhankelijk. MSC zet zich in om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. Dit kan door goed beheerde, verantwoorde visserij.

Wat is duurzame vis?
Duurzame vis is afkomstig van een visserij die rekening houdt met de natuur onder water.
Een duurzame visserij:

  • zorgt dat er niet te veel gevist wordt (overbevissing of uitputting van vissoorten);
  • vist met een techniek die niet schadelijk is voor de natuur;
  • heeft een goed werkend beheersysteem. Dat betekent bijvoorbeeld dat vissers zich aan de vangstquota houden, niet vissen in beschermde gebieden en hun vangst registreren.

Duurzame visserijen die zich kunnen verantwoorden over hun doen en laten en de lokale, nationale en internationale wetten en regels respecteren, kunnen in aanmerking komen voor het MSC-keurmerk.  Voorlopig zijn er nog geen dierenwelzijnscriteria vastgelegd, zoals het 'diervriendelijk' doden van de vis.

Certificering
Bij MSC is sprake van een ketencertificering. Dat houdt in dat alle bedrijven in de visketen van boot tot bord (visser, verwerker, verkoper) gecertificeerd moet zijn. Zodoende is de vis altijd terug te herleiden naar waar hij vandaan komt en weet de klant zeker dat er geen gecertificeerde vis met ongecertificeerde vis vermengd wordt.
De MSC certificeert zelf geen visbedrijven. Dat doen onafhankelijke, geaccrediteerde certificeerders. Het MSC-certificaat wordt afgegeven voor vijf jaar. Er vinden wel jaarlijks controles plaats. 

Welke vis waar te koop?
Vis met MSC-keurmerk wordt steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Er zijn in ons land al zo'n 20 vissoorten met het MSC-keurmerk te koop, bijvoorbeeld Alaska zalm, Alaska koolvis, Albacore (witte) tonijn en haring. Ook de vissticks zijn gecertificeerd! Maar let goed op: alleen van visproducten met het blauwe logo op de verpakking weet je zeker dat het MSC gecertificeerd is. Kijk voor een actuele lijst van de vele MSC-verkooppunten in Nederland op de website van MSC.

Wild of kweek?
Het MSC keurmerk omvat alleen wild gevangen vis en geldt dus niet voor kweekvis. Op dit moment wordt gewerkt aan de oprichting van de Aquaculture Stewardship Council (ASC), een vergelijkbaar keurmerk voor gekweekte vis. Het streven is dat ASC in 2011 volledig operationeel is om de eerste bedrijven te certificeren.

VISwijzer
Voor vis die (nog) geen keurmerk heeft kun je de VISwijzer gebruiken. Dit is een handig kaartje waarop staat welke vis verantwoord gekweekt of gevangen is en je dus met gerust hart kunt eten, en voor welke vis je beter niet kunt kiezen. De VISwijzer geeft consumenten een advies om te kiezen voor vis die het leven in zee zo weinig mogelijk beschadigt.

Zoek naar MSC Keurmerk verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek