De term ‘biologisch’ is voor de horeca niet beschermd. Elk restaurant mag gerechten dus als 'biologisch' aanbieden. Toch kwam vanuit horeca-ondernemers de vraag om zich wel onder toezicht van Stichting Skal te kunnen plaatsen, zodat ze zekerheid aan hun klanten kunnen bieden. Daarom heeft Skal het EKO-keurmerk Horeca geïntroduceerd.
Als u dit keurmerk ziet, weet u dat een restaurant of cateraar biologisch werkt. Er zijn drie verschillende certificaten, voor tenminste 40%, 60%, 80% of 100% biologische producten. Dit is om ruimte over te laten voor kruiden uit het tuintje achter het restaurant of mooie streekproducten van die boer verderop.
Alle geregistreerde horeca-bedrijven worden streng gecontroleerd. Elk jaar krijgt het bedrijf een aangekondigd bezoek van een inspecteur. Eventueel vindt ook nog een onaangekondigde flitsinspectie plaats. Daarnaast wordt de boekhouding elk kwartaal gecontroleerd. Zo bent u ervan verzekerd dat het restaurant tenminste zoveel biologisch inkoopt als op het certificaat staat aangegeven.