Keurhout-Duurzaam

Keurhout-Duurzaam is een label van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Een onafhankelijk College van Deskundigen beoordeelt niet het hout zelf, maar de certificaten en keurmerken voor houtproductie. Het keurmerk fungeert als poortwachter: alleen labels die voldoende garanderen dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, krijgen het logo Keurhout-Duurzaam en mogen door naar de Nederlandse markt. Onafhankelijke instanties voeren de feitelijke controle uit op de hele keten van boom tot product.

Veschillende levels
Onderscheid wordt gemaakt tussen duurzame keurmerken van level 1 (100% Keurhout-Duurzaam) of level 2 (minimaal 70 % Keurhout-Duurzaam; de rest moet bestaan uit aantoonbaar legaal hout). Op het label dient door middel van het opvullen van het bijbehorende open rondje te worden aangegeven of het eindproduct keur level 1 of 2 heeft .

Organisatie
Keurhout is in 1996 met (financiële) steun van en in nauwe samenwerking met de Nederlandse overheid opgericht door bedrijfsleven (handel, verwerkende industrie) en vakbonden. Tot eind 2003 functioneerde Keurhout als een stichting. Sinds 1 januari 2004 wordt de dienstverlening van Keurhout gefaciliteerd door de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Naast het Keurhout-Duurzaam logo beheert de VVNH ook het Keurhout-Legaal.

Minder streng
Keurhout accepteert alle FSC en PEFC certificaten onder Keurhout-Duurzaam. De eisen van Keurhout-Duurzaam zijn echter op enkele punten minder streng en minder uitgebreid dan die van FSC. Om die reden, en omdat de houtbranche zelf het keurmerk beheert, steunen milieuorganisaties dit initiatief niet.

Zoek naar Keurhout-Duurzaam verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek