BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is ontwikkeld door het Building Research Establishment, een Engelse onderzoeksinstantie, enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft vervolgens aan welk prestatieniveau het onderzochte gebouw heeft. De bedoeling is gebouwen te analyseren en verbeteren. BREEAM is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld.

De Nederlandse versie van de BREEAM methode, BREEAM-NL, omvat verschillende keurmerken:

  • BREEAM-NL Nieuwbouw. Dit is sinds september 2009 operationeel. Het wordt gebruikt om de duurzaamheidprestatie te bepalen van níeuwe gebouwen. In april 2010 zijn de eerste gebouwontwerpen gecertificeerd.
  • BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik. Dit beoordeelt al bestaande gebouwen op drie niveaus: Gebouw, Gebouwexploitatie en Gebouwmanagement. De ontwikkeling van dit keurmerk is bijna voltooid.
  • Keurmerk Duurzame Gebiedsontwikkeling. Dit keurmerk zal de duurzaamheidprestatie beoordelen van ontwikkelingsgebieden. Ook de ontwikkeling hiervan vordert gestaag.

Certificering vindt plaats op basis van alle onderdelen van een gebouw, zowel extern als interieur.
Bij het bepalen van de duurzaamheid van gebouwen volgens de BREEAM-NL methode, wordt gekeken naar 9 onderdelen: management, gezondheid, energie, transport, water materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

Zoek naar BREEAM verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek