Milieu Project Sierteelt

MPS (Milieu Project Sierteelt) is een landelijke stichting van alle Nederlandse bloemenveilingen en LTO/NTS Glastuinbouw. De organisatie wil de milieu- en sociale prestaties van Nederlandse siertelers, handelaren en detaillisten wil bevorderen; met onder meer de mogelijkheid om zich in te schrijven voor het certificeerbaar MPS-milieuzorgsysteem. MPS stimuleert hiermee de milieubewuste teelt van bloemen, planten en boomkwekerijproducten.

MPS is inmiddels actief in meer dan 50 landen, met name in de sierteelt-, bloembollen- en boomkwekerijsector en groente- en fruitsector. Deelnemers registreren hun bestrijdingsmiddelen- en meststoffengebruik. Ook wordt er aandacht besteed aan energiegebruik en afval.

MPS werkt nauw samen met haar twee B.V.’s. MPS-ECAS is verantwoordelijk voor het gehele registratie- en certificeringproces; MPS-HCS adviseert bij de keuze van certificaten en begeleidt ondernemers bij het implementeren van de certificeringeisen op het bedrijf.

Controle & Kwalificatie
MPS-controleurs kijken op het bedrijf of de registratie wel klopt. Afhankelijk van het middelengebruik krijgen de telers kwalificatie A,B of C. De A-kwalificatie staat voor de meest milieuvriendelijke teelt.
De MPS-richtlijnen gaan niet zo ver als die voor het EKO-keurmerk of het Milieukeur.

Van alle bloemen die in Nederland via de bloemenveiling worden verhandeld, voldoet 80% aan de MPS-normen. Deze bloemen zijn echter niet als zodanig herkenbaar voor de consument.

Sociale criteria
Behalve op het milieu, richt MPS zich ook op de gezondheid en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de bloementeelt. Deelnemende bedrijven die aan bepaalde sociale voorwaarden voldoen, mogen de tekst ‘socially qualified’ toevoegen aan het MPS-logo.

MPS certificeert verder bedrijven in deze sector voor een Milieukeur.

Zoek naar Milieu Project Sierteelt verkooppunten en merken.
zoek in de gids:
zoek